Морското училище отбеляза 60 години от създаването на специалност „Корабостроене“

Pan.bg 14 окт 2019 | 11:44 views (450) commentaries(0)
img Източник:"Otbrana.com"

60 години от създаването на специалността „Корабостроене“ бяха отбелязани на 11 октомври 2019 г. във ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“. На тържествената церемония присъстваха представители на първия випуск от специалност „Корабостроене“ (1959 – 1964), заместник-началникът по учебната и научна част – капитан I ранг проф. д-р Калин Калинов, капитан I ранг доц. д-р Христо Христов – декан на Факултет „Инженерен“ на ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“, и преподаватели. На мероприятието бяха и роднини на капитан III ранг Неделчо Великов – човека, разработил учебния план за първия випуск корабостроители, съобщават от ВВМУ.

Церемонията бе открита от зам.-началника на Училището, който изнесе доклад „60 години от откриването на специалността „Корабостроене“.

Специалността „Корабостроене“ е разкрита през 1959 г. с постановление на Министерския съвет, заради необходимостта от интензивно развитие на корабостроенето в страната и осигуряването му с компетентни инженерни кадри. Срокът на обучение е 4 години и 9 месеца. Завършилите тази специалност получават квалификация „инженер корабостроител“ за нуждите на гражданското и военното корабостроене и кораборемонт.

Учебният план за първия випуск е разработен в много съкратен срок от ст. лейт. Неделчо Великов – инженер корабоводител, завършил Военноморското инженерно училище в Санкт Петербург. Заради липсата на традиции в обучението на тази специалност у нас, във ВВМУ като преподаватели са били привлечени цивилни – водещи специалисти в областта на проектирането, строителството и кораборемонта, завършили в България и чужбина.

Обучението по специалност „Корабостроене“ във ВВМУ продължава в периода 1959 – 1967 г., със завършили 4 випуска с 92-ма инж. корабостроители и 3 випуска с 56 инж. механици. Тези кадри са очаквани с нетърпение в производствените проектантски звена на отрасъла през онези години. За кратък период от време те стават ръководители и водещи специалисти в управлението и производствения сектор на корабостроенето; в проектантската и научноизследователската дейност; в автоматизацията на процесите по проектиране и производство и др.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола
whitewater.bg

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка