България купува военни кораби „втора ръка” от Нидерландия

Pan.bg 07 ное 2019 | 14:40 views (751) commentaries(1)
img Сега , Кирил Димов

България изненадващо обяви, че купува два кораба минни ловци от Нидерландия. Това става ясно от официално съобщение на правителството. Министерският съвет одобри проект на договор между правителството на двете страни за закупуване на двата кораба за сумата от 1 996 000 евро без ДДС, обяви пресслужбата на МС.
Корабите са "втора ръка". "Придобиването на минните ловци ще допринесе за повишаване на способностите на българските Военноморски сили за изпълнение в пълен обем на задълженията за провеждане на противоминни операции за осигуряване безопасността на корабоплаването в морското ни пространство в мирно време, както и за успешно изпълнение на военновременните задачи в национален и съюзнически формат в НАТО и ЕС", са аргументите на министрите, за да подкрепят сделката.
Съгласно Закона за международните договори на Република България с одобряването на проекта на договор за закупуване на двата кораба правителството упълномощава министъра на отбраната да проведе преговори и да подпише договора при условие на последваща ратификация от Народното събрание.
В момента върви и конкурсът по актуализирания проект за „Придобиване на многофункционален модулен патрулен кораб за ВМС“. С него Военноморските сили трябва да придобият 2 многофункционални модулни патрулни кораба за сумата от 984 млн. лв. с ДДС. Тя включва разходите за придобиване на корабите, първоначалния комплект ЗИП, средствата за обучение, обучението на екипажите на двата кораба и първоначалната интегрирана логистична поддръжка (за период от 3 години).
Сумата не включва боеприпасите. Финансирането ще е целево от държавния бюджет за период от девет години.
Според МО в състава на патрулните сили на ВМС в момента влизат 6 бойни кораба, от които 3 са произведени в бившия СССР и 3 са белгийско производство клас Е-71, придобити като „втора ръка” през 2005 и 2008 г.
Произведените в бившия СССР кораби отстъпват на съвременните тенденции в развитието на оръжието и техниката и изпитват сериозни проблеми с поддръжката и доставката на резервни части. Тези кораби не са оперативно съвместими със силите на НАТО, което прави невъзможно тяхното участие в колективната отбрана на алианса. Експлоатират се вече над 30 години, а тяхното оборудване и въоръжение са морално остарели и значително отстъпват на съвременните образци, се твърди в обосновката на проекта за нови патрулни кораби.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 1

 1. #1
  Ghost_ 07 ное 2019, 17:08
   
  6
   
  1

  Айде "ново двайсе" : Многофункционалните патрулни кораби ще се без боеприпаси!
  Сиреч ПКР, зенитни ракети, торпеда и артилерийски боеприпаси не са включени в цената.
  Някой да ми обясни, защо тогава струват една камара пари тези две "корита"?

  За справка: Флотът на Великобритания изиска от участниците в конкурса за Type 31e фиксирана цена от 250 млн. лири за бройка. И това е за Фрегата !!!
  А нашите няма да са даже корвети, а OPV.

Напиши коментар

Задължителни полета*

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола
whitewater.bg

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка