Xиперзвукови зъби. Защо Русия поставя нови ракети на стари кораби?

Pan.bg 13 ное 2019 | 18:10 views (706) commentaries(0)
img /Поглед.инфо/

Дълъг обсег на удар и висока скорост на полет на снаряда - скоро ядрената подводница „Иркутск“ и кораба за борба срещу подводниците „Маршал Шапошников“ ще получат най-модерните военноморски оръжия в Русия. Както каза заместник-министърът на отбраната Алексей Криворучко онзи ден, като част от модернизацията, те ще бъдат оборудвани с хиперзвукови ракети „Циркон“. Първият кораб се планира да бъде прехвърлен във флота през 2022 г., а вторият - през 2020 г.

Ракетната атомна подводница (РАП), която се присъедини към Тихоокеанския флот на 29 октомври 1990 г., е построена по проект „Антей“ 949A. Това е поредица от съветски и руски атомни подводници, въоръжени с крилати ракети П-700 „Гранит“ и предназначени за унищожаване на самолетоносачни ударни формирования. „Курск“, потънала в Баренцово море, също принадлежи към този проект.

Основният двигател на такива подводници са два ядрени реактора и две парни турбини с капацитет 98 хиляди конски сили, въртящи се витла чрез редуктори. В допълнение, ядреният кораб разполага с два дизелови генератора с капацитет 8700 конски сили всеки - в случай, че двигателят се повреди. Благодарение на атомното „сърце“, автономността на подводницата е ограничена само от разпоредбите на борда. С екипаж от 130 души, „Антей“ може да плава 120 дни.

След 18 години служба, през 2008 г. „Иркутск“ е изпратен първо за вторичен ремонт, а след това за „възстановяване на техническата готовност“ със съпътстващо намаляване на финансирането. Възстановяването на подводницата изисква шест милиарда рубли, които по това време не бяха достъпни.

На 7 декември 2013 г. обаче, корабостроителницата „Звезда“ на Далечния Изток обяви началото на модернизацията на подводницата по проект на конструкторското бюро „Рубин“ на морска техника. По-късно от пресслужбата на компанията изясниха, че се извършват ремонти и отстраняване на неизправности на корабните арматури, актуализират се общи корабни и кормилни устройства.

Що се отнася до ударната сила, се планира съдът да се избави от остарелите „Гранит“ и да се въоръжи с по-модерни противокорабни ракети П-800 „Оникс“, които са защитени от електронни заглушители и са по-малко видими за радарите. Но, съдейки по последните изявления на Криворучко, все пак ще се даде предпочитание на хиперзвуковите „Циркон“.

Основната силова установка на кораба се състои от две газови турбинни агрегати, всеки от които от своя страна включва походен газотурбинен двигател с капацитет 9000 конски
сили и газотурбинен двигател с 22 500 конски сили. Четири газови турбогенератора с мощност 1250 киловата захранват кораба с електричество.

"Шапошников" е перфектно въоръжен и способен да поразява всички видове цели. Първо, той носи четири контейнера (по два от всяка страна) за крилати ракети „Раструб“. Вероятно именно тяхното място след модернизацията ще заемат перспективните „Циркон“. Второ, на борда има 64 зенитни ракети „Кинжал“, проектирани да работят на близки разстояния. Трето, има две оръдия АК-100 за подкрепа на десанта или за артилерийски дуели. Този вече впечатляващ арсенал се допълва от две торпедни тръби от 533 мм, 12-цевен реактивен бомбомет РБУ-6000 и четири зенитни артилерийски оръдия АК-630 за поразяване на близки въздушни цели.

За унищожаване на подводниците са оборудвани палубни хеликоптери на базата на Ka-27ПЛ, а за тяхната идентификация - сонарният комплекс МГК-355 „Полином“. Като част от модернизацията обаче той може да бъде заменен с нещо по-модерно.

Ракета на бъдещето

Що се отнася до самия „Циркон“, това оръжие принадлежи към новото поколение противокорабни крилати ракети. За него се знае малко. За първи път изпитанията на перспективната ракета бяха обявени през пролетта на 2016 година. Година по-късно изпитанията бяха успешно завършени на морска платформа. Според някои доклади ракетата вече е произвеждана серийно.

Според откритата информация, полетът ще бъде от 400 до 600 километра, теглото на бойната глава е 300-400 килограма. „Циркон“ е хиперзвукова ракета: в активната част на траекторията си тя може да ускори от четири до шест пъти скоростта на звука. Възможни носители са тежките ядрени ракетни крайцери "Петър Велики" и "Адмирал Нахимов", ядрената подводница на проект 885М "Ясен-М" и другите перспективни руски кораби и подводници.

Успехът на Русия в разработването на нови модели хиперзвукови оръжия бе отбелязан дори в САЩ. Наскоро подполковник от ВВС Робърт Карвър в интервю за „Нюзуик“ директно посочи изоставането на Пентагона в тази посока.

„Въпреки че САЩ са лидер в изследването на хиперзвуковите системи от десетилетия, ние не се стремим да използваме свръхзвукови технологии като оръжие. Онези, които се стремят да станат наши противници, решиха да превърнат тази технология в оръжие, което създава асиметричност в бойните възможности, с които трябва да се справим“, заяви Карвър.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола
whitewater.bg

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка