ВМС на Иран започват масово производство на крилати ракети Jask, разкриват други военни проекти

Pan.bg 02 дек 2019 | 14:11 views (854) commentaries(0)
img
Димитър СТАВРЕВ
сп. "Клуб ОКЕАН"

На 30 ноември 2019 г. ВМС на Иран обявиха старта на масовото производство на местно проектираната и изстрелвана от подводница крилата ракета Jask, заедно с разкриването на дузина други военни проекти и технологични постижения.

Командирът на ВМС контраадмирал Хосен Канзади обяви масовото производство на ракетата Jask по време на посещение на изложение на флота, показващо редица от последните постижения на силите в събота. Канзади заяви, че всички подводници на флота ще бъдат оборудвани с оръжието и че сегашният обсег на ракетата ще бъде подобрен "съществено" в бъдеще. Командирът добави, че оръжието, разработено като част от "проекта Jask-2", ще позволи на ВМС да поразява цели на големи разстояния. Ракетата „със сигурност ще бъде сериозна изненада за врага“ заяви той.

Друг проект, наречен Jask-3, също е в процес на разработка, каза Канзади. Проектът ще позволи по-голямо разнообразие от ракетни способности да се използват в подводници, добави той. Също така в събота, пет други военни проекта и постижения, включващи изстрелвания от морски платформи дрон "Пеликан", военноморската мина Sadaf-2, системата за позициониране Soren, управляема бомба Balaban и учебния кораб Loqman, също бяха показани.

Сред представените проекти, системата за позициониране на Soren ще позволи на иранските подводници да получат информация за проследяване, без да използват технологията Global Positioning System (GPS), докато работят дискретно под вода.

Дронът Pelikan включва четири вертикални двигателя, които позволяват на дрона да излита и каца вертикално върху военни кораби, за да се осъществява морски патрулни операции от кораби.

Съвместно учение с Китай и Русия
Изказвайки се по време на събитието, Канзади каза също, че съвместното военноморско учение между Иран, Русия и Китай ще се проведе в Индийския океан следващия месец. Той допълни, че подготвителното планиране и споразуменията са правени на срещи миналия месец между военни представители на трите държави. „Целта на подобно учение е да се осигури колективна сигурност и да се подпомогне осигуряването на северния регион на Индийския океан, който днес е свидетел на някои инциденти като морското пиратство“ допълни Канзади. Командирът също така добави, че ВМС на Иран нямат „ограничения“ при плаване в международни води по целия свят, добавяйки, че иранският флот е готов да посети „всяко пристанище“ в което е поканен, „било в Мексиканския залив или Финският залив, северозападно от
Русия".

Иран ще отговори на атаките срещу танкери
Изказвайки се отделно в събота, заместник-командващия на Въоръжените сили контраадмирал Махмуд Мусави заяви, че Иран ще отговори на елементи, отговорни за терористичните атаки, които през последните месеци бяха насочени към нейните танкери в Червено море "в подходящо време и местоположение". Мусави добави, че в Иран има документи, които показват кои елементи стоят зад атаките, като добави, че Техеран със сигурност ще продължи делото чрез международни организации като ООН и Международната морска организация. Забележките идват като поредица от атаки, насочени срещу ирански танкери през последните месеци.

Иранският танкер Happiness-1 претърпя „повреда на двигателя“ край Джеда на 30 април и по-късно бе прехвърлено в пристанищния град в Саудитска Арабия за ремонт. Първоначално саудитците отказаха да пуснат кораба, като поискаха около 10 милиона долара такси за поддръжка, преди да го допуснат на 20 юли. Ирански представители също заявиха през август, че друг нефтен танкер, Helm, претърпя техническа повреда поради саботаж при преминаване през Червено море. Миналия месец иранският танкер SABITI също бе разстърсен от две отделни експлозии в близост до саудитския пристанищен град Джеда. Взривовете предизвикаха разлив на петрол, който бе спрян малко след това.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола
whitewater.bg

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка