БМФ с нов 45 500-тонен моторен кораб. Той носи името „Бузлуджа“ и е част от проекта Bluetech 45 (Снимка, ВИДЕО)

Pan.bg 09 дек 2019 | 22:18 views (866) commentaries(0)
img
Димитър СТАВРЕВ
сп. "Клуб ОКЕАН"
blitz.bg
Заглавната симка е илюстративна, тя е на еднотипният "Плана".

image
Нов 45 500-тонен моторен кораб, поръчан от „Параходство БМФ“ АД, бе пуснат по вода в китайска корабостроителница. Флагът на кораба за превоз на насипни товари бе вдигнат днес, 9 декември 2019 г. Това е трети съд с такъв тонаж, собственост на БМФ. Той носи името „Бузлуджа“ и е част от проекта Bluetech 45, който вече дава много добри експлоатационни резултати при първите два кораба от серията: „Плана” и „Миджур”, съобщиха от компанията.

Първи капитан на кораба е к.д.п. Ганчо Христов, а първи главен механик – инж. Димитър Ганчев. Първият рейс на кораба ще започне от пристанище в Южна Корея, където ще приеме товар за пристанище в Европа.

„Бузлуджа” е третият кораб с това име в историята на „Параходство БМФ” АД. Първият е 100-тонен кораб, построен във Варна през 1945 г., използван до 1960 г. за плавания в Черно и в Източно Средиземно море. През 1961 г. е изведен от експлоатация и преустроен като учебен моторен ветроход с името „Пионер“. Вторият „Бузлуджа“ е 13 904-тонен рудовоз, построен в Япония през 1968 г. Той е сред рекордьорите по продължителност на експлоатация в „Параходство БМФ“ АД. Плава до 2009 г.

„Параходство БМФ“ АД ще попълни флота си с общо 6 кораба по проекта Bluetech 45, като при всички ще бъде спазена традицията да носят имената на български планини и планински върхове.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола
whitewater.bg

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка