ГАЛЕРИЯ: 139 ГОДИНИ МОРСКО УЧИЛИЩЕ!

Pan.bg 11 яну 2020 | 17:06 views (1940) commentaries(0)
img
Пресцентър МОЗаместник-министърът на отбраната Атанас Запрянов участва на 9 януари 2020 г. в тържествената церемония по случай 139-ата годишнина от основаването на най-старото техническо училище в България – Висшето военноморско училище „Н. Й. Вапцаров“. От името на министъра на отбраната той поздрави личния състав и възпитаниците на училището по повод празника. „Създадено на 9 януари 1881 г. най-старото българско техническо училище е носител на традиция, която респектира със своите 139 години. Това, което обаче истински впечатлява, е качеството и надграждането в тази традиция. Благодарение на професионализма и последователните усилия на поколения ръководители и преподаватели, някогашната „Машинна школа“ за подготовка на майстори, огняри и машинисти се е превърнала в едно от най-успешните български висши училища, което днес е в световната челна десетка на морските университети и играе водеща роля в Международната асоциация на морските университети“, отбеляза в обръщението си заместник-министър Запрянов.

Церемонията беше открита от началника на Висшето военноморско училище флотилен адмирал проф. д.в.н. Боян Медникаров, който посочи, че университетът е най-високотехнологичният в системата на Министерството на отбраната. Той припомни, че освен българи в него се обучават и близо 500 чуждестранни граждани от 14 нации. Последната придобивка на университета през изминалата година е лаборатория за дистанционно управляеми апарати. Сега предстои да бъде изграден и дълбоководен басейн, който ще позволява провеждане на обучение по спасяване на екипажи от потънали в морето съдове, отбеляза флотилен адмирал Медникаров.

На тържеството присъстваха също командирът на Военноморските сили контраадмирал Кирил Михайлов, заместник-кметът на Община Варна Коста Базитов, ректорът на Висшето транспортно училище „Тодор Каблешков“ проф. Даниела Тодорова, управители и представители на институти, фирми и организации, свързани с морския бизнес и индустрия, възпитаници на ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“.

В знак на почит и признателност бяха положени цветя пред барелефите на изявени преподаватели на ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“.

В рамките на честванията заместник-министър Атанас Запрянов откри студентско общежитие и Морска астрономическа обсерватория към Центъра за въздушно и космическо наблюдение към ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“. Новата научно-изследователска структура ще даде възможност да се изследват обекти от близкия Космос и Слънчевата система, да се наблюдават и свръхнови звезди в близки галактики.
РАЗГЛЕДАЙТЕ ГАЛЕРИЯТА > > >


Навигирайте с бутоните под снимката, за да разгледате галерията!


ГАЛЕРИЯ: 139 ГОДИНИ МОРСКО УЧИЛИЩЕ!

ПРЕДИШНА СНИМКА 1/5 СЛЕДВАЩА СНИМКА

loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола
whitewater.bg

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка