Подводни викинги може да дойдат на служба във флота

Pan.bg 13 яну 2020 | 11:35 views (1104) commentaries(0)
img Източник:"Armymedia.bg'';Автор Андрей Рангелов

България иска да придобие подводници, които Норвегия освобождава от въоръжение. Това обяви министър-председателят Бойко Борисов през декември при срещата си с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг в Брюксел. По думите на българския премиер покупката може да стане по същата схема, по която страната ни ще получи два кораба – минни ловци от Нидерландия на изключително изгодни цени общо за 1,996 млн. евро. Така на служба в българските Военноморски сили може да пристигнат подводници от Норвегия, бойни викинги, доказали се в мисии и операции из тропически и арктически води.

Въпреки че България изведе от строя последната си подводница „Слава” през ноември 2011 г., българските Военноморски сили никога не са се отказвали от надеждата
страната ни отново да има подводен флот

През юли 2012 г., няколко месеца след „пенсионирането” на „Слава”, в интервю за в. „Българска армия” тогавашният командир на ВМС контраадмирал Румен Николов (по-късно – вицеадмирал, началник на отбраната – б. р.), сподели в отговор на въпрос необходима ли е подводница за нашите ВМС: „Абсолютно е необходима според мен!… Ще имаме подводница. Аз лично съм оптимист. След години, ако не до 2020-а, то след 2020 г. отново ще имаме подводница.”
През следващите години, имайки предвид усложняването на международната обстановка и ситуацията в Черноморския регион, редица командири и експерти от ВМС нееднократно се изказваха в подкрепа на възстановяването на българския подводен флот. Впрочем и самото заглавие на интервюто от 2012 г. с контраадмирал Николов: „Ще имаме подводница след години” днес вече звучи като реалистична прогноза, която скоро може да се сбъдне.
След изказването на премиера Борисов през декември 2019 г. подкрепа за идеята да бъдат закупени норвежки подводници изрази Управителният съвет на Съюза на подводничарите в Република България. Становището на организацията е публикувано в сайта www.otbrana.com. „Управителният съвет на Съюза на подводничарите в Република България счита, че на България са ѝ нужни подводници сега и подкрепя намеренията на българското правителство!” Подводничарите допълват, че норвежките подводниците клас Ula са с много добри тактико-технически характеристики – изключително маневрени, безшумни, бързи под вода, въоръжени с модерни сензорни, технически и оръжейни системи, даващи възможност за успешно решаване на задачите им.
Кралство Норвегия разполага с 6 плавателни съда от този тип. Всички те са въведени
на въоръжение в периода 1989–1992 г. Произведени са от германската корабостроителница Thyssen Nordseewerke в Емден.

Постоянното им базиране е в норвежкия град Берген

image

Подводниците клас Ula са дизел-електрически. Дължината им е 59 м, широчината – 5,40 м, а газенето – 4,60 м. Всяка от подводниците се задвижва от два дизелови двигателя по 970 киловата всеки, плюс безшумен електрически мотор от 2200 киловата.
Плавателният съд достига скорост от 11 възла, или към 20 км в час на повърхността. Под водата скоростта нараства на 23 възла, или над 40 км в час. Обсегът на действие на подводницата е 9300 км при скорост 8 възла. Може да се потопи максимално до около 250 м под морската повърхност.
Подводницата има 8 броя 533-мм торпедни тръби. Разполага с 14 торпеда DM2A3. Те са германско производство. Торпедото може да носи 260 кг бойна глава и има максимален обхват от 28 км.
Подводниците клас Ula са асемблиран продукт от елементи, произведени в няколко държави. Бойните системи са норвежки. Сонарите са германски и френски. Корпусът е произведен в Норвегия и сглобен в Thyssen Nordseewerke. В Германия дизайнът на подводницата е известен като U-Boot-Klasse 210. Цената на всяка от 6-те подводници е около $84 млн.
Интересно е, че при пускането им на вода плавателните съдове от този клас стават първите норвежки подводници, които разполагат с достатъчно легла за целия екипаж и… баня.
Но освен приличните битови условия за 21-членния екипаж, Ula имат много добри бойни способности. Те са сред най-тихите и маневрени подводници в света, качества, които са изключително ценни за този вид плавателни съдове. Според експертите, тъй като са неголеми по размер, подводниците от клас Ula са трудни за откриване и са отлично бойно средство за операции в крайбрежни райони.
Още през 1972 г. Норвегия решава да замени тогавашните си остарели подводници клас Kobben с нови. Договорът с производителя на Ula в Емден е подписан през 1982 г. Първоначалните планове са за 8 подводници, но в крайна сметка са произведени и въведени на въоръжение 6.
През последните години няколко подводници от клас Ula участваха в операцията на НАТО „Актив Индевър” в Средиземно море, където възможностите им за събиране на разузнавателна информация според експертите са надминали очакванията. Оперативните им способности дори се оказват най-високи от всички кораби, участващи в операцията.
Тази мисия обаче подчертава и необходимостта от по-добро регулиране на температурата за комфорт на екипажа в топли води. В резултат подводниците, пригодени за действие в ледени северни ширини, са „тропифицирани” чрез инсталирането на нови охладителни системи.
Модернизацията обаче не спира само до климатиците. През годините е подменено комуникационното оборудване на подводниците, усъвършенствани са системите за електронна война, подобрен е перископът. С договор от май 2008 г. сонарите на подводниците са заменени с нови и по-усъвършенствани.
На базата на договор от 2012 г. са модернизирани бойните системи на подводниците. Предвижда се експлоатацията на плавателните съдове клас Ula да не надхвърля 35 години.
През 2014 г. норвежкото министерство на отбраната взе решение да стартира процес на подмяна на тези подводници.
След конкурс през 2017 г. за доставчик на новите плавателни съдове беше избрана корпорацията Thyssen Krupp. Очаква се договорът да бъде окончателно сключен в близките месеци. Thyssen Krupp ще достави на Норвегия 4 подводници от клас „Тип 212”.
За разлика от други държави Норвегия не се отказва лесно от подводния си флот. Нещо повече. По думите на сегашния министър на външните работи и бивш министър на отбраната на Норвегия Ине Ериксен Сорайде подводниците са сред най-важните способности на норвежките въоръжени сили. Думи, които не се нуждаят от коментар.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола
whitewater.bg

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка