В САЩ описаха как би действала Русия срещу самолетоносачите им

Pan.bg 20 яну 2020 | 11:47 views (1135) commentaries(3)
img
pan.ng
Американските медии говорят за новата тактика, към която Русия ще прибегне, за да се противопостави на противниковия флот. Според експертите, новият подход може да погребе самолетоносачите. "Почивайте в мир, самолетоносачи! Русия планира да използва противокорабните си ракети от засада"- под това твърде интересно заглавие излезе материал в изданието The National Interest. Според изданието Русия възнамерява да комбинира възможностите на надводните кораби и наземните противокорабни ракетни системи за морски засади, които се предполага, че ще се използват срещу противниковия флот. Отбелязва се, че в дуета "земя-море" ще се използва огневата мощ на бреговите ракетни системи "Бастион", въоръжени с противокорабните свръхзвукови ракети П-800 "Оникс". А най-новите патрулни кораби по проект 22160, към които например се отнася „Василий Биков“, ще откриват морските цели. Те ще предават координатите им за поразяване от мобилните комплекси „Бастион“. "Идеята е, че батериите на "Оникс" с изключени радари могат спокойно да се придвижат до нова огнева позиция и да проведат внезапна ракетна атака, като се ориентират по данните, получени от корветите", обясняват авторите от The National Interest. Изданието също така посочва, че с разпространението на морските дронове могат да се появят и други по-евтини начини за идентифициране на противникови цели при защита на брега.
Л. Дойчинов
По информация на https://rg.ru
Снимка: U.S. Navy/Wikimedia.org
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 3

 1. #1
  Borei 20 яну 2020, 12:25
   
  10
   
  12

  Колкото и страшни да са били авионосците, те в една съвременна война с технологично силен противник, са вече остаряли.

  Русия, например може с нейните оръжия да не ги допусне изобщо, до необходимото им работно разстояние от брега.

  И хиперзвуковите ракети като "Кинжал" или "Циркон" имат далнобойност до 2000 км. Отделно в океаните около Русия следят хищниците "Ясен", които също спокойно могат да убият всеки авионосец. В статията са дали и бреговите комплекси, също мощна защита.
  При въоръженията за изпълнението на дадена задача има припокриване. Може да бъде решена по различен начин и с различни средства. Така армията има по-голяма надеждност на отбраната.
  Авионосците са оръжие за нападателни войни или за война, далече от родните брегове. За това СССР/Русия е пропуснала това оръжие. Имат един останал от СССР авионосец, който практически няма приложение.

 2. #2
  Обектив 21 яну 2020, 23:15
   
  4
   
  2

  Инересно. Самите руснаци са скептични относно възможностите на руския флот да потопи дори една АУГ както те го наричат на Щатите. За да стигнат Цирконите, Гранитите и прочие "изделия" до самолетоносача и да го унищожат, освен адекватни платформи от които да се изстрелят е необходима и критична маса ракети, каквато в момента и в близките няколко години липсва. Така, че на руснаците не им остава много освен да хулиганстват в открито море, да се пенят по форумите, да фъргат слюнки и да се бият в гърдите колко са велики. Толкова.
  https://vz.ru/politics/2018/4/12/917363.html
  https://inosmi.ru/military/20170928/240383634.html

 3. #3
  Ghost_ 22 яну 2020, 15:59
   
  2
   
  1

  Отговор на коментар: #2

  А всъщност най-големият проблем за руснаците си остава целеуказването.
  В миналото СССР разполагаше със сериозна групировка разузнавателни спътници, даващи шансове за добро целеуказване. За тяхно съжаление това вече го няма.
  Остават надводно, въздушно или подводно откриване на целта и предаване на координати за стрелба. Но при дълбочина на отбраната поне 500 км около АУГ нещата не са розови. Разузнавателни самолети или надводни кораби нямат никакъв шанс да се приближат достатъчно за определяне на точни координати. Единствено подводните лодки могат и да пробият ПЛО "завесата", но ниската им скорост не позволява активно търсене на противниковите сили. Така че ще трябва да се притаят и да имат огромен късмет да се озоват точно на пътя на АУГ-то.

Напиши коментар

РЕГИСТРИРАЙТЕ СЕ, ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА!


Регистрирай се

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker