Германски корабостроители протестират решението холандската Damen да строи новите германски тежки фрегати тип MKS 180

Pan.bg 22 яну 2020 | 12:18 views (725) commentaries(0)
img
хаджи Димитър СТАВРЕВ
сп. "Клуб ОКЕАН"

Загубелият кандидат за германската програма за тежки фрегати MKS 180 подаде протест срещу избора на правителството на холандската корабостроителница Damen. Стойността на договора е 6,7 милиарда долара работа. German Naval Yards със седалище в Кил (Германия), в понеделник заявиха, че имат „сериозни съмнения относно законността на решението“ и ще „използваме всички законови възможности, с които разполагаме“, за да бъде отменено решението.

Министерството на отбраната обяви на 13 януари 2020 г., че избира Damen да построи първите четири фрегати от проекта за нови многоцелеви бойни кораби. Изборът е на база избор на корабостроител, процес, който стана спорен, защото правителството реши отвори проекта за компании от целия Европейски съюз. Стратегията следваше принципа на Съюза за единен пазар, но остави лобито на националното германско корабостроене да бъде заглушено.

Протестът на German Naval Yards и неговия офериращ партньор ThyssenKrupp Marine Systems стартира процес на спор, който ще започне с разглеждане на жалбата от Министерството на отбраната и след това, ако тя остане неуважена, може да бъде насочена към германската съдебна система. Няма информация колко време ще отнеме процесът - някои протести се разрешават в рамките на седмици, но може да отнеме и година или повече. Очаква се Министерството на отбраната да предложи указание по-късно този месец дали адвокатите му смятат, че подборът на Damen може да издържи на правен контрол.

Нова политика, която ще бъде взета с решение на кабинета в рамките на следващите седмици, ще благоприятства германските доставчици в изграждането на морски надводни кораби.

Damen заяви, че иска да построи корабите в корабостроителниците на германския си партньор Lürssen, обещавайки да инвестира 80% от стойността на договора в Германия.

Протестът идва в момент, когато Берлин приема нова политика, която предоставя изключение от политиката на ЕС за конкуренция, когато е застрашена националната сигурност. По-конкретно, изграждането на надводни военни кораби ще бъде определено като „ключова технологична зона“, толкова достойна за защита, че бъдещите програми да бъдат автоматично възлагани на германски производители.

image
Досие "Клуб ОКЕАН":
Съгласно програмата флотът планира да построи най-малко 4 и максимално 6 кораба 180 MKS, които ще имат водоизместимост около 9000 тона и дължина 155 метра. Основният екипаж на корабите ще бъде 110 души, докато допълнителните 70 членове ще отговарят
за модулите.

Damen заяви в отделно изявление, че корабите ще бъдат изградени в корабостроителницата Blohm+Voss в Хамбург и в други корабостроителници на германската Lürssen Group, компанията майка на Blohm+Voss. По този начин около 80% от общата нетна инвестиция ще бъде изразходвана в Германия. Същото се отнася и за електронните системи, които се доставят от Thales Nederland по техен собствен дизайн, но около 70% от услугите ще бъдат предоставени от германско дъщерно дружество на Thales и от други местни подизпълнители.

MKS 180 е предвиден като модулен кораб, и трябва да бъде в състояние да поеме противоподводникови, противовъздушни мисии и борба с надводен противник и брегови цели. Германските ВМС искат корабът да има всички потенциални модули за мисии на борда, за да може да ги обменя на модулната палуба (Flexdeck), без да се налага корабът да влиза в пристанище. Друг желани модули ще имат камера за подводни плувци и оборудване за борба с мини.

На снимката: German Naval Yards със седалище в Кил, Германия, оспорва избора на холандския корабостроител Damen за новия боен кораб на MKS 180 на германския флот. (сн. Карл-Хайнц Хоххаус)
image
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

РЕГИСТРИРАЙТЕ СЕ, ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА!


Регистрирай се

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker