Шведските ВМС влизат под земята

Pan.bg 21 фев 2020 | 13:13 views (750) commentaries(1)
img
pan.bg
Според вестник Svenska Dagbladet, шведското военно ръководство реши да открие отново подземната военноморска база на оостров Мускьо, на 70 km от Стокхолм, издълбана в скалите по време на Студената война. Там са били базирани подводници и надводни кораби, разположени са корабостроителница и болница, а в нея постоянно могат да се намират до 1 хиляда военни. Предвижда се до 2022 г. на острова да се премести и щаба на флота на Кралството. На 50-годишнината от откриването на базата Musköbasen (наричана още ÖrlB O или MarinB O) командването обяви новите си планове. Консервираните блокове на базата ще бъдат възстановени и върнати в експлоатация. Главният щаб на ВМС ще се премести там от Карлскруна. Възможно е и пълноценното връщане на военните кораби. Определени са 2-3 години за изпълнение на тези планове. За това време подземните помещения ще бъдат ремонтирани и оборудвани със съвременна апаратура, необходима за управление на флота. Точните планове за пребазиране на други органи за управление или кораби все още не са публикувани. Новината за възстановяването на базата и прехвърлянето на щаба вече получи няколко обяснения. В чуждестранните медии особено популярна е версията, която засяга „руската агресия“. Твърди се, че Швеция се страхува от нападение от Русия и затова е принудена да възстанови военните съоръжения от времето на Студената война. Възстановяването на Musköbasen обаче може да се обясни и от икономическа гледна точка. През последните години бюджетът за отбрана на Швеция се увеличава и военноморските сили имат възможност да възстановят своята бойна ефективност. Един от методите за това е връщането в експлоатация на ключовата военноморска база. Освен това трябва да се има предвид, че пестеливите шведи навремето много трудно се съгласиха с консервирането на изключително сложното и скъпо съоръжение. Сега уникалната военноморска база се връща към пълноценна служба и ще осигури работата на командването. Благодарение на това военачалниците и бойните кораби ще могат да носят службата под защитата на скалите. Освен това една скъпа и сложна конструкция вече няма да стои бездействаща, провокирайки спорове за нейното бъдеще.
Л. Дойчинов
По информация на https://topwar.ru
Снимки: Musko.nu

РАЗГЛЕДАЙТЕ ГАЛЕРИЯТА > > >


Навигирайте с бутоните под снимката, за да разгледате галерията!


Шведските ВМС влизат под земята

ПРЕДИШНА СНИМКА 1/2 СЛЕДВАЩА СНИМКА

loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 1

 1. #1
  volxov5 21 фев 2020, 21:14
   
  1
   
  0

  Шведските ВМС влизат под земята

  Нормално,като чета

  Арабският е първи език в 6 от 9-те детски градини в Ронебю, Швеция

  Между 60 и 80% от децата на предучилищна възраст в 6 от 9-те детски градини в Ронебю, Южна Швеция /12 000 жители/ са с т.нар. майчин език, различен от шведски респ. шведски те не говорят. Цялата община Ронебю, чийто общински център е въпросното градче е тотално арабо-африканизирана.

  То не е за смях,kakтo

  Бившият изпълнителен директор на “Скания” Лейф Йостлинг е заявил в интервю за тамошната телевизия Swebbtv в прав текст, че “раят” Швеция е на прага на гражданска война заради милионите “мигранти”, които шведските правителства продължават да внасят. Бомбени атентати, престрелки между “мигрантите”, масови изнасилвания на шведки и т. н., които са ежедневие в шведските градове, Йостлинг е обобщил с думите: “Взехме прекалено много хора отвън. Тези, които идват от Близкия изток и Африка са в еволюционен стадий, който ние преди столетия сме напуснали”.  WINBET


Напиши коментар

РЕГИСТРИРАЙТЕ СЕ, ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА!


Регистрирай се

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker