Модернизацията на крайцера "Петър Велики" ще бъде съкратена

Pan.bg 21 фев 2020 | 13:44 views (1887) commentaries(0)
img
хаджи Димитър СТАВРЕВ
сп. "Клуб ОКЕАН"
flot.com

Дълго планираната модернизация на тежкия атомен ракетен крайцер (ТАРКР) "Петър Велики" проект 11442 (шифър "Орлан") ще бъде извършена с акцент върху ремонта и обновяването на основната енергоустановка на кораба. Според източник в кораборемонтната индустрия другите ремонтни работи могат значително да бъдат ограничени поради редица фактори, включително финансови.

Предвид възрастта на кораба и неговите системи, мащабната модернизация може да изисква редица опитно-конструкторски разработки и значителни средства. В същото време "Петър Велики", който за разлика от "адмирал Нахимов" който е от същия тип, не е бил в консервация, и е в много по-добро състояние и след ремонт енергетичната установка може да продължи да служи доста дълго време.

Друг добре информиран източник заяви, че пълната модернизация на кораба ще изисква, наред с други неща, преместването на кабелни трасета и значително количество други електрически работи. „Едно от най-проблемните места на този кораб, както и на други стари крайцери, е състоянието на изолация, което изсъхва и се руши“ заяви източника и уточни, че още един слаб момент е състоянието на общокорабни системи като цяло. Състоянието на кораба много зависи от навременната поддръжка и подмяна, например на изолацията.

В същото време корпусът на корабите проект 1144 е доста издръжлив и в случай на навременни докови ремонти може да продължи до половин век. През февруари 2020 г. стана известно, че и 37-годишният ракетен крайцер "Москва" (проект 1164, шифър "Атлант") няма да бъде подложен на голяма модернизация.

Модернизацията на "Петър Велики" се планира да започне през 2020 г. Работата по кораба може да отнеме от 3,5 до 5 години. През 2017 г. шефът на Обединената корабостроителна корпорация Алексей Рахманов заяви, че би било „правилно“ флагманският кораб на СФ да бъде изпратен за ремонт веднага след приключване на работата по еднотипния "адмирал Нахимов".

ТАРКР "Адмирал Нахимов"
image

През 2018 г. медиите съобщиха, че ремонтът на "Петър Велики" ще започне преди края на работите по "адмирал Нахимов". Последният, според заместник-министъра на отбраната Алексей Криворучко, се планира да бъде върнат в експлоатация във ВМС в края на 2022 г. "От 2014 г. насам модернизацията на адмирал Нахимов е напреднала 50%" заяви Криворучко през септември 2019 г.

„Петър Велики“ е четвъртият и последен в серия тежки атомни ракетни крайцери по проект
1144 (11442) (шифър „Орлан“). Той е заложен на 25 април 1986 г. в Балтийския завод под името "Юрий Андропов" и е спуснат н авода на 25 април 1989 г. Корабът е включен във флота през 1998 г. под името "Петър Велики".

През есента на 2019 г. крайцерът участва в изпитанията на лидерния среден морски танкер проект 23130 „Академик Пашин“. Оттогава не се е появявала информация за дългосрочните плавания на флагмана на СФ.

"Адмирал Нахимов" е третият кораб от серията Орлан. От 1997 г. е в консервация. Договорът за неговия ремонт и модернизация от "Севмаш" бе подписан през 2013 г. През 2014 г. крайцерът бе преместен в наливния басейн на предприятието, а през 2016 г. оборудването му бе демонтирано от кораба. Сроковете за завършване на ремонта бяха многократно отлагани. През пролетта на 2019 г. пресслужбата на "Севмаш" заяви, че крайцерът "Адмирал Нахимов" ще бъде готов през 2020 г. По-късно завършване на модернизацията бе отложено за 2021 г., след това в края на 2022 г.

По време на модернизацията се предвижда превъоръжаването на корабите проект 11442 с новите ракети "Оникс", "Калибър" и хиперзвуковите "Циркон" (вместо сегашните "Гранити"). Също така се очаква на корабите да се инсталират модерни зенитно-ракетни системи, комуникация, навигация, системи за поддържане на живота.

ТАРКР "Петър Велики"
image
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола
whitewater.bg

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка