Фрегатата "Адмирал на флота Касатонов" възобнови изпитанията си в Баренцово море

Pan.bg 21 фев 2020 | 14:29 views (745) commentaries(0)
img
хаджи Димитър СТАВРЕВ
сп. "Клуб ОКЕАН"
flot.com

На 20 февруари 2020 г. лидерната фрегата проект 22350 "Адмирал на флота Касатонов" излезе в Баренцово море, за да продължи програмата си за изпитания. На учебните полигони на Северния флот корабът ще маневрира, ще проверява системи и механизми. Екипажът на фрегата ще работи и по взаимодействие с авиацията. Радиооборудването на кораба ще облетяно от 4 самолета Су-24 на армията ВВС и ПВО на СФ.

Фрегатата "Адмирал на флота Касатонов" е лидерната фрегата по проект 22350, разработена от Северното дизайнерско бюро. Тя е заложена в Северната корабостроителница на 26 ноември 2009 г., а е спусната на 12 декември 2014 г. Корабът за първи път излезе на изпитания на 21 декември 2018 г. На 17 октомври 2019 г. източници съобщиха, че фрегата е пристигнала в Северния флот, за да продължи изпитанията. В началото на декември в Бяло море бяха изпробвани ракетните системи на фрегатата - екипажът изстреля крилати ракети „Калибър“ и „Оникс“ по брегови и надводни цели. Бе планирано фэрегатата да бъде предадена на ВМС на Русия преди края на 2019 г., но не успяха да завършат държавните изпитания. По-специално, не беше възможно провеждането на отделни епизоди от изпитателната програма поради лоши метеорологични условия. По-рано тази седмица шефът на Обединената корабостроителна корпорация Алексей Рахманов заяви пред репортери, че фрегатата трябва да премине през друг етап на изпитване, след което може да бъде прехвърлен във флота.

Общата водоизместимост на фрегатите по проект 22350 е 5400 тона, дължина - 135 метра, ширина - 16 метра. Корабът има скорост до 29 възела. Автономност - 30 дни. Далечината на плаване е 4500 мили. Екипажът е 170 души и 20 морски пехотинци. Основната ударна сила на фрегатите проект 22350 са високоточни крилати ракети с голям обсег. В допълнение корабите са оборудвани със 130-мм оръдие А-192, ПВО/ПРС ЗАК "Полимент-Редут", система за противоподводна отбрана "Пакет" и ЗРАК "Палаш". Бордовият хеликоптер е Ka-27ПЛ.

На снимката: Фрегатата „Адмирал Касатонов“ по време на изпитания (сн. Алексей Акентиев/пресслужба на корабостроителницата "Северная Верф")
image
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола
whitewater.bg

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка