Кабинетът одобри избрания победител в конкурса за два нови военни кораба

Pan.bg 27 фев 2020 | 15:08 views (999) commentaries(0)
img
dnevnik.bg


Правителството възложи на министъра на отбраната да подготви и подпише договор за доставката на два военни кораба на стойност 984 млн. лв. с германската корабостроителна компания Lurssen werft. Компанията е класирана на първо място в проведения от военното министерство конкурс.

Двата многофункционални модулни патрулни кораба трябва да заменят част от наличните във военния флот стари кораби руско производство, които не подлежат на модернизация и ремонт. Те ще участват в широк спектър от морски операции на НАТО и ЕС.

В решението се посочва, че офертата на Lurssen werft отговаря на изискванията на Министерството на отбраната, а компанията е предоставила всички необходими документи. Освен това нейното ценово предложение влиза във финансовата рамка на проекта. През 2005 година Lurssen werft достави патрулен кораб за нуждите на "Гранична полиция".

През миналата година правителството одобри и покупката на два кораба минни ловци втора употреба от Нидерландия за сумата от 1.996 млн. евро. Оказа се, че тяхното транспортиране до България ще струва 2 млн. лв.

Покупката на двата нови кораба е вторият проект за модернизация на армията, който върви към финализиране, след вече сключения договор за доставка на 8 самолета F-16 за 1.2 млрд. долара. Година и половина след започване на работа по третия проект за покупка на 150 бойни машини на пехотата за общо 1.46 млрд. лв. доставчик все още не е избран.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола
whitewater.bg

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка