NORDRHEIN-WESTFALEN, втората фрегата тип F125 бе предадена на ВМС на Германия (ЕКСКЛУЗИВНИ СНИМКИ)

Pan.bg 05 мар 2020 | 11:16 views (687) commentaries(0)
img
хаджи Димитър СТАВРЕВ
сп. "Клуб ОКЕАН"
Naval Times

На 3 март 2020 г. фрегатата NORDRHEIN-WESTFALEN бе предадена от консорциума ARGE F125 на Федералната служба за оборудване, информационни технологии и обслужване на Бундесвера (BAAINBw). След доставката ВМС ще осигурят „пълните предпоставки за оперативността на кораба“, а бъдещият екипаж ще получи допълнително обучение на борда.

NORDRHEIN-WESTFALEN е втората от четири фрегати тип F125, построени за германския флот под ръководството на Thyssenkrupp Marine Systems.

image
Лидерната фрегата тип F125, BADEN-WÜRTTEMBERG, бе предадена в края на април 2019 г. и приета на въоръжание през юни 2019 г. Третата е планирана за доставка през 2020 г., а четвъртата през 2021 г.

Ролф Вирц, изпълнителен директор на Thyssenkrupp Marine Systems заяви: „F125 са най-модерните фрегати на Германия и едни от най-модерните в света. Тук за първи път реализираме концепцията за интензивна употреба. Това е уникално в целия свят. Гордеем се, че допринасяме значително за оперативната способност на нашия флот и за отбраната на страната ни с тези кораби".

Церемонията по приемането се състоя във военноморската база във Вилхелмсхафен. Корабът бе пристигнал там предишния ден от корабостроителницата в Хамбург. На борда на NORDRHEIN WESTFALEN представители на консорциума F125 и Федералната служба подписаха документите за приемане. Федералната служба в Кобленц бе представена от ръководителя на проекта Марк Стефенс и ръководителя на Комисията за приемане Волфганг Лотц, докато ръководителят на проекта ARGE Кристиан Роге от Thyssenkrupp Marine Systems представляваше индустрията. Делегати от германския флот също взеха участие в церемонията по приемането.

Чрез прилагането на концепцията за интензивна употреба корабите тип F125 могат да останат в зоната на операциите до две години. Това значително ще намали броя на иначе много дългите транзитни пътувания. Напълно препроектираните кораби имат високо сложни системи и около 28 000 сензора, които позволяват много висока степен на автоматизация. Това направи възможно намаляването на необходимия брой членове на екипажа с около 1/2 в сравнение с предишните типове фрегати. Около 90% от системите на борда на фрегатите са новоразработени специално за този тип кораби.

Освен традиционните задачи за национална и съюзническа отбрана, корабите са проектирани специално за предотвратяване на конфликти и управление на кризи, както и за операции на интервенция и стабилизиране в международен контекст. В допълнение към способността да поразяват цели както
по суша, така и по вода, те разполагат и със системи за ПВО и хеликоптери, специално оборудвани за борба с подводници.

ARGE F125 включва Thyssenkrupp Marine Systems като водеща компания и базираната в Бремен Fr. Lürssen. Предварително построените и оборудвани със системи носови секции са произведени в корабостроителниците на Lürssen Group в Бремен и във Волфгаст на Балтийско море. Изграждането на кърмовите секции, присъединяването на секциите, по-нататъшното обзавеждане, пускането в експлоатация и тестването се извърши в корабостроителницата Blohm+Voss в Хамбург под ръководството на Thyssenkrupp Marine Systems.

Основни данни на фрегатите F125:
Дължина: 149 m
Ширина: 18 m
Максимална скорост: 26+ възла
Водоизместване: прибл. 7200 т
Екипаж: 126 постоянен и до 64 допълнителни военонслужещи

image
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола
whitewater.bg

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка