Китай ще спусне на вода втори десантен ударен кораб (ЕКСКЛУЗИВНИ ИЛЮСТРАЦИИ)

Pan.bg 11 мар 2020 | 12:50 views (938) commentaries(0)
img
хаджи Димитър СТАВРЕВ
сп. "Клуб ОКЕАН"
GlobalTimesСпоред доклади Китай е готов да спусне на вода втория си десантен ударен кораб Type 075 (борден номер 902) скоро след спускането на първия (борден номер 901) през септември 2019 г. Развитието на вертолетите, които ще се използват на борда на корабите, също напредва безпроблемно.

Десантният ударен кораб е вид военен кораб, за който анализаторите смятат, че ще играе решаваща роля за обединението на Китай с остров Тайван със сила, ако стигне до това. За целта ще са необходими още повече кораби Type 075, отбелязват анализатори.

Вторият десантен ударен кораб Type 075, който се изгражда в корабостроителницата Hudong Zhonghua в Шанхай, е на път да бъде спуснат на вода, тъй като строителството му, включително корпуса и полетната палуба, вече са изцяло завършени. Това съобщи на 9 март 2020 г. Ordnance Industry Science Technology, базирано в Ксиан периодично издание за национална отбранителна индустрия, позовавайки се на снимки, разпространяващи се в китайските социални медии и чуждестранни доклади. Корабът все още е в тъмночервено заради антикорозионния грунд и не е боядисан в стандартното морско сиво, се казва в доклада.

Сравнявайки текущия напредък в строителството с процеса на изграждане и пускане в експлоатация на първия Type 075, в доклада се казва, че вторият Type 075 има само няколко окончателни корекции, които трябва да се направят и ще бъде готов за спускане скоро. Това потенциално може да бъде първият известен старт на китайски военен кораб след избухването на епидемията от коронавирус (COVID-19), заявиха военните наблюдатели.

Изминава само половин година от пускането на първия Type 075, което е по-бързо от обичайното в сравнение с опита досега в Китай за разработване и изграждане на военни кораби, съобщава Ordnance Industry Science Technology, като отбелязва, че това означава, че Китай е усвоил технологията за изграждане на десантни ударни кораби, тъй е натрупал опит, който може да се приложи при изграждането на десантни кораби-докове Type 071 и на самолетоносачи.

Друга причина за бързото производство на Type 075 е, че авиационната бойна техника, която ще се използва на тях, отбелязва плавен напредък, тъй като ВМС вече разполагат с значителн иколичества от военноморските версии на вертолети Z-8 и Z-9, а масово производство на военноморската версиия на Z-20 също щестартира посочва периодичното изданието. В
РАЗГЛЕДАЙТЕ ГАЛЕРИЯТА > > >
докладът също се отбелязва, че в бъдеще Китай може да разработи и конвертоплан, както и изтребители със съкратен разбеееег и вертикално кацане (STOVL).

Китай има спешна нужда от десантни ударни кораби, които да са готови за бойни действия, включително за постигане на обединение на Китай с Тайван със сила, тъй като сегашните десантни докове Type 071 и другите танко-десантни кораби на ВМС на Китай нямат възможност за вертикални доставки и не са достатъчни за транспортиране на големи сили в кратък период, така че Type 075 може да бъде най-важният елемент за отстраняване на този недостатък, се казва в доклада.

Очаква се да бъдат построени още Тип 075, като броят им в крайна сметка да достигне до този на Тип 071, тъй като двата типа десантни кораби могат да формират мощни десантни флотилии, които ще са много мощно средство за запазване на националното единство и териториалната цялост.

Навигирайте с бутоните под снимката, за да разгледате галерията!


Китай ще спусне на вода втори десантен ударен кораб (ЕКСКЛУЗИВНИ ИЛЮСТРАЦИИ)

ПРЕДИШНА СНИМКА 1/4 СЛЕДВАЩА СНИМКА

loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още
eXTReMe Tracker