Русия ще изпробва хиперзвуковата ПКР "Циркон" от борда на атомната подводница "Северодвинск", лидерна за проект 885 "Ясень"

Pan.bg 12 мар 2020 | 10:19 views (666) commentaries(0)
img
хаджи Димитър СТАВРЕВ
сп. "Клуб ОКЕАН"
mil.com

След няколко изстрелвания от борда на фрегата „адмирал Горшков“, хиперзвуковата противокорабна ракета „Циркон“ ще бъде изстреляна в рамките на изпитания от атомната мноцелева подводница „Северодвинск“, лидерната за проект 885 "Ясень".

На 11 март 2020 г. източник във военнопромишления комплекс заяви, че първоначално е имало намерение да се изстреля ПКР "Циркон" от "Казан", първата подводница от подобрения проект 885M, но плановете е трябвало да бъдат преразгледани поради продължаващите й изпитания. Съобщението е на ТАСС.

Събеседникът на агенцията добави, че се предвижда пусковете на хиперзвуковата ракета да се извършват от подводно положение. Източникът не посочи конкретна дата на изстрелване от "Северодвинск", като отбеляза само, че преди това ще бъдат извършени още три до четири пуска от фрегата „адмирал Горшков“. Засега няма официално потвърждения от властите в Русия.

В края на февруари 2020 г. стана известно, че ракетата "Циркон" е изстреляна за първи път от борда на лидерната фрегата проект 22350 "адмирал Горшков". Според съобщения в медиите, ракета, изстреляна от Баренцово море, е прелетяла над 500 км и е поразила крайбрежна цел.

Атомната подводница "Казан" започва да се строи в "Севмаш" през 2009 г. Прехвърлянето на подводницата на флота бе планирано за 2018 г., но след това беше отложено за 2019 г. Според последните доклади първият "Ясен-М" трябва да бъде пуснат в експлоатация през есента на 2020 г.

Досие:
Далечината на стрелбата на хиперзвуковата противокорабна ракета 3M22 "Циркон", според открити данни, ще бъде около 400 км, скоростта на полета е 4–6 Мах (4900–7350 км/ч). Предполага се, че ракетите "Циркон" са пригодени за изстрелване с помощта на универсални корабни системи за стрелба (УКСК) 3С14, с които са оборудвани фрегатите проект 22350, корветите проект 20385 и многоцелевите атомни подводници проект 885/885M "Ясен"/"Ясен-М". Тези ПУ позволяват използването на цялото семейство ракети "Калибър" и "Оникс".

На снимката: Атомната подводница "Северодвинск" (сн. "Бастион")
image
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още
eXTReMe Tracker