На 12 март 2020 г. в корабостроителницата "Северная Верф" бе спусната корветата "Ретивый", седмата от проект 20380, предназначена за руския флот

Pan.bg 16 мар 2020 | 13:27 views (813) commentaries(0)
img
хаджи Димитър СТАВРЕВ
сп. "Клуб ОКЕАН"
mil.com

На събитието присъстваха работници, проектанти и моряци. Сред гостите бяха заместник-министърът на отбраната на Руската федерация Алексей Криворучко, главнокомандващият военноморските сили адмирал Николай Евменов, президентът на ОСК Алексей Рахманов, генералният директор на корабостроителница "Северная Верф" Игор Пономарев и генералният директор на Централното дизайнерско бюро "Алмаз" Александър Шляхтехко.

"Наличните поръчките на корабостроителницата "Северная Верф" ще позволят да се натовари предприятието през следващите 10 години. В близко бъдеще тук ще поставим няколко фрегати" заяви Алексей Криворучко по време на церемонията.

Според Николай Евменов, след въвеждането в експлоатация, "Ретивый" ще отиде да служи в Черноморския флот. "Корветите от този проект се показаха във ВМС като надеждни кораби", каза той.

От своя страна Алексей Рахманов заяви, че корабостроителницата "Северная Верф" трябва да се превърне в основното предприятие на ОСК в региона за производство на военни кораби.

Александър Шляхтенко подчерта, че "Ретивый" е модифициран в сравнение с лидерният кораб проект 20380 - направени са подобрения в конструкцията и оборудването според резултатите от експлоатацията на досага произведените корвети.

След приемане на въоръжение "Ретивый" ще бъде прехвърлен на кея за дострояване.

„Трябва да предадем кораба на флота в съответствие със сроковете“, обеща Игор Пономарев.

"Ретивый" е заложена в "Северная Верф" на 20 февруари 2015 г. Това е петата корвета на проект 20380, която заводът строи за руския флот. Преди това името "Ретивый" носеше патрулен кораб проект 1135, изведен от експлоатация през 1995 г. Корветата е изградена с помощта на технологии, които намаляват нейната радарна видимост. Композитните материали и сплави за проект 20380 са разработени от Петербургския централен научноизследователски институт ЦНИИ КМ "Прометей", а надстройката е произведена в Средно-Невскый судостроительный завод.

През октомври 2017 г. корабостроителите съобщиха за завършването на корпуса на новия кораб. През март 2018 г. те завършиха монтирането на двигателите и скоростните кутии в носовото машинно отделение. Тогава спускането на корветата бе планирано за второто тримесечие на 2019 г., а предаването към флота - за 2020 г.

Справка:
Дължината на корветите пр. 20380 е повече от 100 метра, водоизместването е 2220 тона. Способни са да проплават до 4000 мили. Въоръжението им включва ПКР „Уран“ и ЗРК „Редут“, торпеда и мощен арсенал от радиолокационно и радиоелектронно оборудване, 100-мм артилерийско оръдие АК-190, голямокалибрени картечници и гранатомети.

На снимката: Спускането на вода
на корветата "Ретивый" (сн. mil.com)
image
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още
eXTReMe Tracker