Трети сме в света по проектиране на космически градове

Pan.bg 24 мар 2020 | 10:41 views (868) commentaries(0)
img Източник:"Otbrana.com"

Екип, ръководен от преподавателя във ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“ доц. д-р Веселка Радева, отново спечели призово място в международен конкурс на НАСА. Традиционно преподавателите от Училището работят по образователни проекти с учители и ученици от цялата страна. Става дума за ученици от Частна профилирана гимназия „Екзюпери“ – Варна, които отново се класираха на призово място в най-трудния и престижен международен конкурс на НАСА за проектиране на космически градове. Тази година в конкурса са участвали 14 359 ученици с 2646 проекта от над 30 страни. Варненските ученици от Гимназията – Бора Доган и София Василенко, се класираха на трето място с проекта „Космическа академия АD ASTRA“, събщават от ВВМУ.

Техни наставници са доц. д-р Веселка Радева, ръководител на Морската астрономическа обсерватория и Планетариум на Морско училище, и Катя Марева, учител по физика и астрономия в Частна профилирана гимназия „Екзюпери“ – Варна.

Проектът е разработка на космическа академия за астронавти и космически инженери и учени. Прототип на космическата академия е обучението и организацията на Висшето военноморско училище. Представени са оригинални инженерно-технически идеи за учебни зали, пространства и тренажори за астронавти. Учениците са представили и своите идеи за нов модел на ефективно обучение, което се базира на новите методи, по които се подготвят те самите в своето училище. Интерес представлява и двустепенната им форма на обучение, включваща наземен подготвителен и подборен модул и космическа база – училище и академия.

Традиционно учениците, отличени на призови места, участват в Международната конференция за космическо развитие на НАСА и Американското космическо общество. Но поради световния проблем с корона вируса международната конференция ще се проведе в края на тази или в началото на следващата година.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола
whitewater.bg

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка