Как е създадена съветската морска гвардия

Pan.bg 03 апр 2020 | 14:03 views (574) commentaries(0)
img
pan.bg


Крайцерът "Червен Кавказ". Черноморски флот. Великата Отечествена война. 1 юни 1943г. Снимка: Александър Бродски / РИА Новости

3 април 1942 г. се счита за рожден ден на морската гвардия в СССР. Именно в този ден осем кораба и подводници станаха гвардейски. Титлата гвардейски беше присъдена за военни заслуги - героизъм, смелост, професионално умение. На гвардейските кораби бяха връчени гвардейски червени знамена и гвардейски флаг ВМ

Народният комисар на ВМС на СССР Николай Кузнецов издава заповед № 72 от 3 април 1942 г., според която гвардейски стават: крайцерът „Червен Кавказ“, разрушителят „Устойчив“, минен заградител „Марти, миночистачът„ Гафел “, подводници Д-3 и др. M-171, M-174, K-22. Подводницата Д-3 "Красногвардеец" също е наградена с орден на Червения флаг. През 1938 г. нейният екипаж за първи път в историята на Военноморските сили на Съветския съюз извършва подледена навигация. D-3 мина под леда за половин час.

Подводницата „Красногвардеец“ е третата в проекта на големи подводници от серия I от проекта „Декабрист“. Той е построен в балтийския завод. Отначало тя е част от Балтийския флот, а през 1933 г. прави прехода от Ленинград към Мурманск и служи в Северната военна флотилия. По време на Великата отечествена война D-3 прави седем бойни похода. Но от осмия тя не се върна.

Друга героична подводница е М-171. Тя също е служила в Северния флот. По време на Втората световна война тя прави 29 бойни похода, извършва 20 торпедни атаки и изстрелва 38 торпеда. Служила е до 1960 година.

Подводницата М-174 през военните години направи 17 бойни похода, през октомври 1943 г. не се върна в базата.

Гвардейският крайцер "Червен Кавказ" е построен в Николаев, въпреки че е бил планиран още в императорско време. Той влиза в експлоатация на 25 януари 1932 година. В началото на Великата отечествена война „Червеният Кавказ“ беше в Севастопол.

29 декември 1941 г. „Червеният Кавказ“ участва в десанта на Феодосийския десант, издържа 14 атаки. По време на кацането и подкрепата на десантния екипаж е израсходил 70 снаряда с основен калибър и 429 10-мм снаряда. На 4 януари 1942 г. крайцерът доставя бригада за противовъздушна отбрана до Феодосия и е нападнат от пикиращи бомбардировачи Ju-87. След това той е на основен ремонт. 24 юни 1945 г. флагът на крайцера „Червен Кавказ“
е участвал на парада на Победата в Москва пред мавзолея на Ленин.

Общо 18 надводни кораба, 16 подводници, 13 дивизии бронирани лодки и други кораби получиха титлата гвардейски.

След разпадането на СССР гвардейските части и объединения се запазиха в Русия, Беларус, Украйна, Казахстан и Киргизстан. От 2000 г. денят на руската гвардия се отбелязва на 2 септември.

Източник: rg.ru Снимка: РИА Новости
Превод и редакция: pan.bg
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още
eXTReMe Tracker