КАПИТАН II РАНГ ГЕРМАН СЛАВОВ - 50 ГОДИНИ МОРСКИ СПЕЦИАЛНИ ЧАСТИ!

Pan.bg 22 юни 2020 | 17:19 views (1567) commentaries(0)
img
50 години Морски специални части

ОТ ДОСТОЙНА ТРАДИЦИЯ КЪМ ВИСОК ПРОФЕСИОНАЛИЗЪМ
На сайта гостува капитан II ранг Герман Славов –
командир на Морския специален разузнавателен отряд (МСРО)

image


Капитан II ранг Герман Славов е роден на 19 юли 1975 г във Варна. Завършва ВВМУ „Н.Й.Вапцаров” по специалност „Корабоводене за ВМС“ през 1999 г. Заема последователно всички корабни длъжности до командир на базов миночистач. През 2004 г. е назначен за командир на рота в МСРО, през 2006 г. – в Щаба на ВМС. Преминал е специализации в страната и в чужбина. Бил е в Оперативния щаб на антипиратската военноморска операция на Европейския съюз „Аталанта“. Има над 300 парашутни скока и 250 водолазни спускания. Притежава класна специалност „Военен парашутист I клас“. Командир на МСРО е от 2 март 2020 г.

Първообразът на Тихина се ражда 12 години преди официалното създаване на формированието през 1970 г. През 1958 г. по руски образец в българския ВМФ са сформирани няколко отделни групи за изпълнение на разузнавателно-диверсионни задачи в приморско направление. В онзи период съвпадат схващанията за създаване и използване на войсковите части със специално предназначение (СПЕЦНАЗ) в бившия Варшавски договор и в НАТО.
През ранните години се определят нормативите за функциониране на отряда, набират се подходящи офицери, старшини и матроси, създават се учебни програми и се усвояват специфични тактически способи и оборудване. През 1961 г. са първите учебно-тренировъчни парашутни скокове, а през 1962 г. поделението вече заема ІІІ-то място в Общоармейския парашутен многобой. Дислокацията на поделението е в местност „Почивка“, след това - в района на летище Чайка. Едва създадени и усвоили свойствените си задачи, през 1963 г. групите са съкратени от щата на ВМФ.
МСРО в днешния си вид е създаден на 1 октомври 1970 г. Тогава предназначението му е да осигурява действията на военният ни флот, за което се поддържа готовност за разкриване базирането на противникови морски групировки, оборудването на морския ТВД, състава на сухопътна групировка в крайбрежната ивица, разузнавателна поддръжка на морските десантни сили, установяване местоположението на важни обекти и диверсионни задачи в тила на противника. От локацията в местността „Тихина“ идва и популярното име на МСРО. Първият му командир е капитан ІІІ ранг Веселин
Цветков.
През следващите години постепенно се усъвършенстват въздушно-десантните, водолазните и тактическите умения, които са основни направления в подготовката. Започват самостоятелни парашутни скокове на летище Калиманци. Усвоява се специфично оборудване и прийоми - водолазни апарати със затворена схема на дишане и подводни движители, десантиране през торпедния апарат на подводница в подводно положение. Провеждат се тактически занятия за психофизическа устойчивост в пресечен терен при всякакви условия и на големи разстояния. Възможностите са демонстрирани в крупни флотски и армейски национални и съюзнически учения. През 1980 г. Тихина е „Брегово поделение – първенец на флота”. През 1984 г. то се премества в района на село Каменар.
След промените от 1989 г. в БА се приема „Концепция за изграждане, използване и развитие на Силите за специални операции“. Навлизат нови понятия като антитерористични, ембаргови и мироопазващи операции. Усложнява се подготовката, към която, освен разузнаването и диверсиите в тила на противника по време на война, се добавят и допълнителни действия в мирно време. Отработват се така наречените „бординг операции“ за установяването на контрол върху плавателни съдове, които нарушават международните норми.
В тези години поделението дава три свидни жертви, загинали при изпълнение на служебните си задължения. През 1996 г. загиват двама военнослужещи – матрос Камен Миланов при задача под вода и главен старшина Димитър Христов при парашутен скок. През 1997 г. при провеждане на алпийска подготовка загива старши сержант Николай Колев.
Запазена марка на отряда в периода е десантирането от вертолет Ми-14 по способа „бързо въже“ на палубата на кораб. Морският отряд се „отваря“ към света като ежегодно участва в международни учения, а личен състав започва да участва в операциите на НАТО в Средиземно море, Ирак и Косово. През 1997 г. поделението е предислоцирано в района на село Приселци.
След присъединяването към НАТО България подкрепя Инициативата на Алианса за трансформация на Силите за специални операции и ратифицира съюзни документи и стандарти за специални операции, които определят основните им мисии в мирно и военно време.
В периода 2006–2009 г. е разработена и приета „Визия за използване на МСРО в национални и коалиционни операции“. Същевременно се тренират и придобиват нови способности и умения – изпълняват се парашутни скокове със задържане на разтварянето на парашута и приземяване на ограничени площадки, тренира се стрелба на малки и пределно малки разстояния и снайперна тактика при различни условия, включително и на море, планират се специални операции на тактическо ниво и се използват съвременни свързочни системи за предаване на глас, данни и изображения, управляват се леки бронирани автомобили.
През 2008 г. са възстановени парашутните скокове на водна повърхност. С получаването на вертолетите „Пантер“ значително се увеличават възможностите за авиационно осигуряване в интерес на МСРО. Благодарение на отличната комуникация между командоси и авиатори са усвоени базови за бойните плувци способности. Утвърдени са нови процедури и инструкции за десантиране по парашутен способ (с парашути тип „Летящо крило“), по алпийски способ („рапел”), с въжена система („бързо въже”), чрез подлитане над водна повърхност и в режим на висене на суша. Ще се разработят процедури за извличане от вода на група бойни водолази с въжена спасителна система и за използване на вертолетите от ВМС за снайперни операции.
Първите участия на щатни групи от отряда са в операцията на НАТО край бреговете на Либия (2011 г.) и в мисията на НАТО в Афганистан (2014 г.). Увеличени са контактите със сродните формирования от страната – БА и МВР, и от чужбина. Изключително ползотворна е и съвместната подготовка на МСРО със Силите за специални операции на ВМС на САЩ. В нейните рамки през 2016 г. за първи път в акваторията на Черно море лодъчни екипажи от Специалните сили и техните бойни високоскоростни лодки са спуснати от самолет по парашутен способ и изпълняват тактическа задача на море в тъмната част на денонощието с отличното взаимодействие с Флотилията бойни и спомагателни кораби на ВМС.
Днес МСРО има мисията да изгради Морска тактическа група за специални операции по стандартите на НАТО. Ще се модернизира неговата инфраструктура, ще разполага с нов сграден фонд и съвременни комуникации, които ще осигуряват всички щабни функции, но и отлични възможности за битово настаняване и подготовка. Предстоят конкурси за приемане на личен състав. Тихина продължава да е единственото парашутно-водолазно формирование в БА. Високите изисквания към кандидатите за морски командоси са една от дългогодишните традиции. Сериозни са медицинските стандарти за работа над и под вода и за изпълнение на парашутни скокове. Плувно-гмуркаческите критерии изискват кандидатите да преодолеят минимум 22 м под вода, 100 м спринт свободен стил за не повече от 2 минути и 1000 м свободен стил за около 30 минути. Бъдещите командоси се тестват и с упражнения за сила и ловкост, 100 м спринт и 5000 м крос на суша. Важни за екипите на бойните водолази са и взаимното доверие и уважение, високата мотивация, бързата адаптивност, трезвата преценка за риск от действие или бездействие и умението да се „улавя“ точния момент на точното място.
В последните години в интерес на отряда се планират финансови средства за превъоръжаване със съвременни образци техника. През 2018 г. от САЩ са доставени високоскоростни лодки тип RHIB-7m, които увеличават възможностите на отряда за изпълнение на специфични задачи – бординг операции, патрулиране, охрана на морска критична инфраструктура, транспортиране и евакуация на личен състав. Предстоят и доставки на различно специализирано оборудване, което е характерно за действията на формированията тип „Бойни плувци” под вода и на сушата съгласно съюзните нормативи. Осигуряването на бъдещи морски специални операции е заложено и в изискванията за строеж на многофункционалния модулен патрулен кораб за ВМС.
Поредица начинания ще отбележат 50-ата годишнина на отряда. Предстои конкурс за юбилеен нагръден знак, девиз на формированието и за нови отличителни символи. Предвиждат се демонстрации на специфични умения пред обществеността, спортни и други мероприятия. Кулминацията е тържествено честване на празника и среща на поколенията, служили в МСРО, през октомври.

Снимки – архив на Тихина

image
Последните трима командири на МСРО – кап. II р. Герман Славов, кап. I р. Станчо Димитров и кап. II р. Михаил Арабаджиев (от ляво на дясно)

image
Парашутна подготовка

image
Десантиране по способ „Рапел“

image
С новите бързоходни лодки на пълен ход

image
Снайперска стрелба от борда на кораб

image
Българо-американската съвместна подготовка, 2016 г.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола
whitewater.bg

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка