Източници: "Адмирал Горшков" излезе в морето за вторите пробни стрелби с "Циркон"

Pan.bg 28 юни 2020 | 19:45 views (1611) commentaries(0)
img
pan.bg


Според един от събеседниците на ТАСС, изстрелването на ракети от фрегатата трябва да се извърши през следващите две седмици.

Главнната фрегата по проект 22350 "Адмирал Горшков" от Северния флот излезе в морето, за да проведе втора изпитателна стрелба с най-новата руска хиперзвукова ракета "Циркон". Това съобщиха за ТАСС два източника във военнопромишления комплекс.

„В събота Горшков излезе в морето от Беломорската военноморска база за втори изпитателен пуск на ракетата „Циркон“, каза източник от агенцията. Втори източник отбеляза, че изстрелването на ракетата от фрегата „трябва да се извърши в следващите две седмици“.

Събеседниците уточниха, че за 2020 г. е планирана обширна програма за изстрелване на "Циркон" от "Горшков", корабът може да изстреля ракета до седем пъти. "Но крайните срокове са се преместили значително - второто изстрелване първоначално е трябвало да се проведе в средата на пролетта", каза единият източник.

Според събеседниците основната причина за отлагането на тестовата стрелба била ситуацията с коронавируса.

ТАСС няма официално потвърждение на информацията, предоставена от източниците.

„Адмирал Горшков“ в началото на април отиде в Беломорската база, за обслужване и зареждане с хиперзвуковите ракети „Циркон“ за следващата изпитателна стрелба. Очакваше се вторият запуск да бъде изпълнен от кораба през април-май.

Тестове на Циркон

Циркон за първи път е използван от стандартен морски носител в началото на януари тази година (според други източници в края на декември 2019 г.): Адмирал Горшков изстреля ракета от Баренцово море на разстояние повече от 500 км по брегова цел. Преди това тестовите изстрелвания се провеждаха от наземна стойка или специално подготвени понтони.

За изстрелване на ракети "Циркон" се използва универсалният корабен огневи комплекс (УКСК) 3С-14. По-специално, с такива пускови установки са оборудвани фрегати от проект 22350, корвети от проект 20380, във версията за подводници - многоцелеви подводници от тип "Ясен".

Източник: ТАСС Снимка: Юрий Смитюк/ТАСС

Превод и редакция: pan.бг
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка