НАТО и Украйна, заобикаляйки Конвенцията от Монтрьо, засилват военното присъствие на Алианса в Черно море

Pan.bg 10 юли 2020 | 18:43 views (1213) commentaries(0)
img
pan.bg


Корабите на НАТО ще останат в Черно море, заобикаляйки Конвенцията от Монтрьо.

След като намери подкрепата на Турция, Украйна успя да заобиколи Конвенцията от Монтрьо и да пусне военните кораби на НАТО, които в момента се намират недалеч от Крим, във водите на Черно море. Говорим за корабите на гръцкия флот, испанския флот, италианския флот и дори на турския флот, въпреки доста охладените отношения на последния с НАТО.

„Украйна и НАТО се договориха да засилят присъствието на Северноатлантическия алианс в Черноморския регион, съответното споразумение беше постигнато след разговор между украинския министър на отбраната Андрей Таран и генералния секретар на организацията Йенс Столтенберг.

"Страните се споразумяха да засилят присъствието на сили и средства на сушата, морето и във въздушното пространство на Черноморския регион чрез увеличаване на патрулите във въздуха и присъствието на кораби на военноморските сили на страните членки на съюза", - се казва в изявление на уебсайта на Министерството на отбраната на Украйна.

По време на диалога Таран изрази интерес към обмена на информация за ситуацията в региона и покани НАТО на ученията, планирани на юг от Украйна през есента на 2020 г. “, съобщава руската информационна публикация "Взгляд".

Всъщност говорим за постоянна смяна дежурствата на корабите на НАТО в този регион, което показва възможно увеличаване на напрежението във водите на Черно море.

Експертите не изключват, че Русия може да даде суровия си отговор на подобни действия, но в същото време, като член на Северноатлантическия алианс, Турция може да продължи ескалация и да затвори преминаването през Босфора, като намери някаква причина за това.

В момента корабите на Черноморския флот на ВМФ Русия следят корабите на НАТО, разположени в западната част на Черно море.

Източник: avia.pro Снимки: avia.pro

Превод и редакция: pan.бг
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола
whitewater.bg

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка