Подводница „Слава" става музеен експонат

Pan.bg 14 юли 2020 | 14:54 views (903) commentaries(0)
img пан.бг
Източник http://otbrana.com

Откриването на ПЛ “Слава“, като музеен експонат, което се очаква на 18 август, ще се превърне в един от най-атрактивните туристически обекти, за съжаление не в морската ни столица, каквато беше инициативата на СПРБ, преди повече от десет години. Ще бъде и място за запознаване със 100 - годишната история на подводното плаване в България, място за военно-родолюбиво възпитание на подрастващите поколения.

Капитан I ранг от резерва Ганчо Райков, зам.председател на УС на СПРБ

През 2018 г. ръководството на фирма „Инхом“ООД гр.Белослав,заяви намерение да реализира идеята на Съюза на подводничарите в Репулика България(СПРБ), подводница (ПЛ) да стане музеен експонат.

СПРБ, Командването на ВМС и Българска морска камара(БМК) подкрепиха фирма „Инхом“ и лобираха пред общинските съветници на гр.Варна , да решат да се сключи безвъзмезден договор за концесия на ПЛ“Слава“ за срок от десет години! На 24.01.2019г. договорът между собственика на ПЛ – Община Варна и фондация „Белославско стъкло“ вече е факт.

Ръководството на фирмата „Инхом“ООД с управител Данко Калчев изработи проект, задели значителни финансови средства и извърши мащабна хидро-строителна дейност ,за да подготви котлован и пирс за ПЛ в района на фабриката.

На 29.11.2019г. ПЛ “Слава“ под ръководството на кап. 1 ранг Камен Кукуров – началник щаб на ВМС и кдп.Богдан Богданов – председател на БМК пребазираха подводницата в последния й пристан в гр.Белослав – там където, се намира и уникалния Музей на стъклото.

Управителят на фирма „Инком“ и членовете на УС на СПРБ планираха необходимите ремонтни дейности на ПЛ да се изпълнят на два етапа.

Първи етап – до 1 юли 2020 г., да се подготвят за експозиция 3 (три) от общо 7 (седем) отсека (помещения), които да се покажат на деца и ученици кампанийно в началото на ваканцията.

Втори етап – до 18.08.2020г., когато е празникът на подводничарите, да се подготвят и останалите 4 (четири) отсека и тогава да стане и официалното откриване на ПЛ „Слава-музеен експонат“.

Фирма „Инхом“ в началото се зае със задачата да освободи и да изчисти отсеците от излишните койки (легла), столове, сандъци, запасни инструменти и принадлежности (ЗИП) и др. индивидуални и колективни материални средства, използвани за защита на екипажа в миналото.След това започна ремонта и боядисване на външния лек корпус на ПЛ и околното пространство на пирса и района.

В началото на месец май УС на СПРБ стартира дарителска кампания,с цел подпомагане на подготовката на ПЛ “Слава“ за експониране. За месец и половина бяха събрани в сметката към 4 500 лв. и дарени бои и материали на стойност за още около 5 000 лв. Посочваме левовата банкова сметка на Съюза за тези,които имат желание да се включат в начинанието –

: BG37STSA93000026318240 , DSK Bank Варна: STSABGSF

СПРБ се ангажира безвъзмездно и със закупени пособия и материали от дарители (подводничари и симпатизанти), да подготвят за експониране отсеците вътре в здравия корпус. Подготовката включва: почистване от наслоени бои и грундове на прибори, тръбопроводи, клапани, люкове, торпед-ни апарати и последващото им боядисване и никелиране. От УС на СПРБ са се амбицирали, да възстановят и вътрешнокорабната транслационна свръзка между отсеците и бойните постове на ПЛ,както и да закупят хидравлична система,за да стане възможно вдигането,спускането и развъртането на двата перископа и антените на ПЛ.

От 02.07.2020 г. за няколко дни подготвените II , III и IV отсеци, бяха посетени от стотици деца и ученици(най-вече от семейства на военнослужещи). Продължава работата по окончателната подготовка и на останалите четири отсека. Работи се и по рекламата и поставянето на информационни табла за посетителите на български, английски и руски език.

Откриването на ПЛ “Слава“, като музеен експонат, ще се превърне в един от най-атрактивните туристически обекти,за съжаление не във морската ни столица, каквато беше инициативата на СПРБ, преди повече от десет години. Ще бъде и място за запознаване със 100 - годишната история на подводното плаване в България,място за военно-родолюбиво възпитание на подрастващите поколения.
image
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола
whitewater.bg

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка