Най-новата руска ядрена подводница "Айсберг" - ще има "крила" /СНИМКИ/

Pan.bg 18 юли 2020 | 14:18 views (1804) commentaries(0)
img
pan.bg


На повърхността на земята практически няма „бели петна“. Всички континенти са изследвани до голяма степен и всички минерали вече са проучени. Къде да погледнем по-нататък, скоро ли ще свършат ресурсите? Учените имат отговор на този въпрос. Те предвидливо предполагат, че е необходимо незабавно да започне активно проучване на световните океани.

Именно там има обещаващи залежи на полезни изкопаеми. Всъщност според данните на същите учени световните океани са проучени добре само на десет процента. Така че перспективите за морски изследвания са огромни.

image
фото: Яндекс

Ето защо в края на 2014 г. руското правителство подаде заявка за създаването на подводница. ЦКБ "Рубин" трябваше да разработи подводница за чисто мирни цели. Така възникна проектът "Айсберг".

image
фото: Яндекс

След известно време конструкторите откриха част от информацията за подводницата. Те решиха, че оптималната дължина на лодката ще бъде 152 метра с водоизместимост 14,2 хиляди тона. Максималната дълбочина на гмуркане е 530 метра, "Айсберг" ще може да се движи под вода със скорост от 13 възела. Но по време на разузнавателната работа скоростта на подводницата веднага ще се забавя до три възела. Атомният двигател ще формира сърцето на силовата установка в "Айсберг".

Екипажът на подводницата се изчислява въз основа на необходимостта от максимално натоварване по време на разузнавателни работи. Планира се, че 42 души ще са достатъчни.

image
фото: Яндекс

Основните инструменти за учените ще бъдат сеизмологични сензори от нов тип , които ще бъдат в специални крила. Крилата на подводница се освобождават само по време на изследвания на морското дъно.

Според производствения план, "Айсберг" ще излезе в морето през март 2025 година.

Източник: yandex Снимки: yandex/ terrnews.com

Превод и редакция: pan.бг
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола
whitewater.bg

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка