"БРИЗ 2020" - Епизод 3 „Овладяване на превзет от пирати кораб“, Епизод 4 „Евакуация на ранен военнослужещ" (ГОЛЯМА ДЕСАНТНО-ЩУРМОВА ГАЛЕРИЯ)

Pan.bg 18 юли 2020 | 15:04 views (3585) commentaries(2)
img
Митко Василев,
pan.bg
От мястото на събитиетоСледващият епизод в Деня за ВИП гости на учението "Бриз 2020" бе „Операция по овладяване на похитен търговски кораб”. Корабът бе изигран от малък военен транспорт 304 „Антарес“ (десантна баржа пр. 106К „Видра“). Големият граничен катер 525 „Обзор“ (тип Damen Stan Patrol 4207) осигури района около превзетия от пирати кораб. Тактически групи от 65-и Морски специален разузнавателен отряд („Тихина“) и от МВР-„Гранична полиция“ подходиха към двата борда на кораба с подарена от САЩ RHIB Metal shark и RHIB от „Обзор“. След кратка престрелка, тактическата група от „Гранична полиция“ се качи на борда и обезопаси палубата и превзе мостика. Групата от МСРО осигуряваше от водата действията й на борда.

Към кораба подходи и вертолет AS565MB Panther (б. н. 903) от състава на вертолетна авиобаза „Чайка“. От борда му по метода „бърдо въже“ се спуснаха командоси от МСРО, които подпомогнаха колегите си от „Гранична полиция“ в превземането на кораба и обезвреждането на пиратите. Част от тях в суматохата успяха да се качат на борда на привързан към кораба катер (изигран от подарения от САЩ катер 213 тип FPB-M) и да избягат. След кратко преследване от страна на тактическа група от МСРО с RHIB Metal Shark и стрелба за респектиране с бордовата картечница опитът за бягство бе осуетен. Заловените пирати бяха предадени на „Гранична полиция“ на борда на катер „Обзор“ 525.

След края на преследването се оказа, че има ранен командос от състава на МСРО и бе демонстриран Епизод 4 „Евакуация на ранен военнослужещ”. За целта към RHIB-а на командосите подходи вертолет AS565MB Panther (б. н. 903). С помощта на бордовата лебедка бе спусната кука и с нея бе изтеглен ранения военнослужещ, който след това скоростно бе транспортиран до медицинско заведение.
РАЗГЛЕДАЙТЕ ГАЛЕРИЯТА > > >


Navigate with the buttons down below to explore the gallery!


"БРИЗ 2020" - Епизод 3 „Овладяване на превзет от пирати кораб“, Епизод 4 „Евакуация на ранен военнослужещ" (ГОЛЯМА ДЕСАНТНО-ЩУРМОВА ГАЛЕРИЯ)

PREVIOUS PHOTO 1/24 NEXT PHOTO

loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 2

 1. #1
  KнязЪт681 20 юли 2020, 22:26
   
  3
   
  0

  Значи "Антарес" вече е в строя не като среден клас десантен кораб, а като миноносец ?

  Все пак съм изключително радостен, че не е разпарчетосан за скрап !

 2. #2
  KнязЪт681 21 юли 2020, 16:53
   
  0
   
  0

  Отговор на коментар: #1
  Поправка - малък десантен кораб,а не среде...
  Името е наследено от по-голямият среден клас десантен кораб, който наскоро (2019) беше нарязан...
  Все пак горенаписаното е вярно с изключение на типа десантен кораб...

  Също така по последни данни от МО имаше проект за преобразуването на малък десантен кораб проект 106к "Антарес"

Напиши коментар

Задължителни полета*

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола
whitewater.bg

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка