Среща на началника на отбраната адмирал Емил Ефтимов с досегашния и с новия аташе по отбраната на Сърбия в България

Pan.bg 22 юли 2020 | 13:45 views (714) commentaries(0)
img
Димитър Ставрев,
pan.bg
По информация на Пресцентъра на МО

image

На 22 юли 2020 г. Началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов се срещна с досегашния аташе по отбраната на Сърбия у нас – подполковник Здравко Перич и му изказа благодарност за личния му принос в развитието на двустранното военно сътрудничество.

„Годишният план за двустранно сътрудничество между министерствата на отбраната на двете държави дава отлична основа за поддържането на активни военни контакти между различни структури и формирования от състава на видовете въоръжени сили на Република България и Република Сърбия“, категоричен бе началникът на отбраната. Той посочи важността за нашите Въоръжени сили от съвместните участия във военни учения и тренировки със сръбските ни партньори, сред които се открояват: бойните стрелби на подразделения на Военновъздушните сили на България и на Сърбия на зенитен полигон „Шабла“, участието на двете страни в ученията на Сухопътните войски Platinum Wolf и Platinum Lion, както и провеждането на съвместни учения по линия на силите за специални операции. Адмирал Ефтимов посочи също военното образование и обучение като сфера с потенциал за ползотворно развитие и сътрудничество.

Началникът на отбраната се спря на отражението на настоящата криза, предизвикана от COVID-19, върху формата и интензитета на провежданите съвместни мероприятия при необходимостта от спазване на противоепидемиологичните мерки за ограничаване разпространението на вируса. „Бих искал да обърна внимание и да изкажа благодарност за положените усилия и от двете страни, за да се намали негативния ефект от пандемията върху планираните съвместни дейности“, категоричен бе той.

В разговорите бе договорено двустранните военни контакти да бъдат задълбочени като на ниво началници на отбраната бъдат разменени визити.

На срещата бе представен новият аташе по отбраната на Република Сърбия у нас – подполковник Желко Симич. Адмирал Емил Ефтимов пожела успех на подполковник Симич и изказа увереност, че сътрудничеството между въоръжените сили на двете държави ще продължи да се развива в духа на взаимното разбирателство и открития диалог.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*