Пъзел със системите за РЕБ на руската фрегата "адм. Горшков"

Pan.bg 05 авг 2020 | 15:20 views (1182) commentaries(0)
img
хаджи Димитър СТАВРЕВ
pan.bg
По информация на armadainternational.com

Руският ВМФ планира да подобри системите за електронна война на фрегатите тип „адмирал Горшков“. До какво точно ще доведе до тази модификация остава неясно.

Защо руският флот планира обновяване на системите за електронна война, монтирани на фрегатите тип „адмирал Горшков“?
Докато голяма част от усилията при системите за електронната война (EW) са насочени към усъвършенстването на тези за руските СВ и техните системи за РЕБ, руският ВМФ преследва важни промени. Миналия месец официалната руска агенция ТАСС съобщи, че двете фрегати тип „адмирал Горшков“ ще получат нови системи за електронна война. Едноименния кораб, първият от типа, бе приет в експлоатация на 28 юли 2018 г. Втората фрегата „адмирал Касатонов“ бе приета на въоръжение на 21 юли 2020 г. Още 6 фрегати от този тип трябва да се присъединят към флота до края на десетилетието.

Системи за РЕБ
Открити източници посочват, че двете фрегати тип "адмирал Горшков" са оборудвани със система за РЕБ KRET TK-28E/5P-28, ПУ за ловушки "Просвет-M", ПУ CT-308 за поставяне на ъглови отражатели. TK-28E/5P-28 е проектирана за големи надводни кораби, а версия на системата, наречена TK-25E, е оптимизирана за по-малки кораби като офшорни патрулни кораби. Руските източници посочват, че TK-25E има сходни характеристики като TK-28E. "Рособоронэкспорт", който предлага на пазара системата, заявява, че TK-25E може да открива електронно излъчване с дължина на вълната от 500 мегагерца до 40 гигагерца. До 100 цели могат да бъдат анализирани едновременно и две цели, заглушени едновременно. Откритата литература посочва, че X-честотните (8.5GHz до 10.68GHz) и Ku-честотните (13.4GHz до 14GHz / 15.7GHz до 17.7GHz) заплахи могат да бъдат заглушени от TK-25E с мощност между 100 W и 1,2 kW. Заплахите могат да бъдат открити на 360 градуса по азимут и до 40 градуса по височина.

В репортажа на ТАСС се казва, че покрай модернизираните радари, двата кораба "Адмирал Горшков" ще получат модернизирани системи за електронна война. Не се споменава какво би довело до това или откъде системите за РЕБ ще бъдат закупени.

Модернизация?
Защо фрегатите тип „адмирал Горшков“, сравнително нов клас фрегати в руския флот, получават нови системи за електронна война е озадачаващо. TK-28E се счита за една от най-модерните системи за РЕБ за надводни кораби. Възможно е да се правят подобрения по TK-28E и други
системи за електронна война, използвани на кораба вместо монтирането на нови системи за РЕБ. Тези подобрения могат да са резултат от експлоатационни тестове и държавните приемни тестове на едноименния кораб. По подобен път модернизираните/новите системи за РЕБ за фрегатата „адмирал Касатонов“ може да са монтирани преди приемането й на въоръжение. По този начин тези модернизирани/нови РЕБ системи могат да станат стандартна спецификация за бъдещите фрегати от типа. По подобен начин подобренията биха могли да се приложат и на усъвършенстваните фрегати, наречени условно засега „Супер Горшков“. Те ще имат водоизместване от 8000 тона и ще започнат да се строят след 2023 г.

На снимката: Руската фрегата "адмирал Горшков" (сн. ВМФ на Русия)
image
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола
whitewater.bg

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка