Thales и Leonardo ще подкрепят противоподводните бойни способности на полските ВМС със сонари FLASH SONICS

Pan.bg 17 сеп 2020 | 14:32 views (681) commentaries(0)
img
хаджи Димитър СТАВРЕВ
pan.bg
По информация на thales-group.com

Полските ВМС избраха Thales да оборудва хеликоптерите им с четири спускаеми сонара FLASH SONICS. Системата FLASH (Folding Light Acoustic System for Helicopters - спускаема лека акустична система за хеликоптери) в момента е водещият спускаем сонар на международния пазар и се превърна в еталонна система за големите световни ВМС.

За да запазят контрол над морското си пространство и да защитят сигурността по света, военноморските сили се нуждаят от надеждни, високоефективни системи, които да работят с оптимален ефект върху мисиите, включително борба с подводници, морско търсене и спасяване, защита на морските пътища и защита на военноморски сили по време на мисия. FLASH е водещата система на международния пазар за потапящи се сонари, осигуряваща първокласно ниво на защита, което се признава от голям брой ВМС, включително американския флот, кралски британски флот, френския флот, кралските австралийски ВМС, ВМС на Обединените арабски емирства, Норвегия, Швеция, Южна Корея, Филипините и сега Полша. Към днешна дата над 400 Flash системи са доставени на около дузина флоти по целия свят.

Основните предимства на този нискочестотен широколентов сонар включват откриване с широко секторно покритие и ниски нива на фалшиви аларми на големи дистанции както в открия океан, така и в крайбрежните води. Свързан с активна и пасивна система за обработка на сигнали от сонарни буйове, FLASH SONICS предоставя несравнима способност за борба с подводниците. Първоначално проектирана за тежки хеликоптери като Merlin AW101 от Leonardo, системата бе избрана от полския флот, тъй като вече се предлага и в компактна версия, оборудвана с електрически двигател за по-леки хеликоптери като AW159.

Thales и Leonardo работят съвместно с местни индустриални партньори, включително полския производител на аерокосмическа и отбранителна техника WZL1 и Техническия университет в Гданск (GUT), за да отговорят на изискванията на клиента. Това сътрудничество демонстрира ангажираността и способността на Thales Group да изгражда и поддържа дългосрочни партньорства с местни играчи. GUT и WZL1 ще се възползват от трансферите на технологии за поддръжка на сонари по тази програма.

"Системата FLASH е доказана при оперативно използване от многобройни ВМС, което я прави страховита заплаха за всички видове подводници. Тя е важен инструмент за оперативно превъзходство за флотовете на нашите клиенти в техните операции срещу подводниците. Ние много оценяваме доверието, което полският флот ни
оказа с този нов договор в партньорство с Леонардо, което допълнително затвърждава световната лидерска позиция на групата в системите за борба с подводниците" заяви Алексис Морел, вицепрезидент "Подводни системи".

image
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола
whitewater.bg

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка