Киев не се нуждае от "яхти" с ракети

Pan.bg 16 окт 2020 | 22:15 views (1058) commentaries(1)
img
pan.bg
Великобритания предложи на Украйна проект за бойни катери, за които се твърди, че все още не са произведени и не са продадени на никоя държава по света. Но в Киев не са много доволни от британската „щедрост“. Както станало известно на одеския вестник "Думская" от източници в украинските военноморски сили, високопоставени служители на тези сили дават на британския проект неприятни характеристики. Така например командващият на Военноморските сили на Украйна контраадмирал Алексей Неижпапа на среща с подчинените си нарекъл британските катери „класні яхти“, нещо подобно на нашето "готини яти". Незабавно след публикацията във вестника украинските военни побързаха да опровергаят тези "нелюбезни" характеристики, страхувайки се, че Лондон ще се обиди. Както отбелязват в украинския флот, британският проект не е подходящ за Украйна. Това се дължи на факта, че в съвременните условия Великобритания няма опит в изграждането на ракетни катери. За последно катери Лондон е построил през 70-те години. Оттогава в Обединеното кралство ракетните катери се произвеждат само по поръчка за чужди държави и частни компании се занимават с това. Такава е и компанията, която ще предложи своя проект на Киев. Но по същество предложеният катер е голяма яхта, напомняща граждански кораб, на който са монтирани ракетни установки. Ето защо украинските моряци веднага отхвърлиха британския катер като неподходящ за поставяне на ракетни оръжия. Тук е необходимо да се вземат предвид спецификите на съвременната украинска реалност: едно е - катерите за брегова охрана на някои Бахами, а съвсем друго - катери за флота, предвид трудните отношения с Русия и „кримския въпрос“. Освен това проектът, предложен от британската фирма, е напълно нов. Такива катери все още не са тествани, не са били на въоръжение в нито една от военноморските сили по света и това също намалява нивото на доверие в тях от командването на украинските военноморски сили. Желанието на Лондон да финансира изграждането на нови катери също не стана аргумент. Дори това обстоятелство не означава, че Киев е длъжен да се съгласи с всякакви предложения на британската страна. Великобритания обаче може да започне финансово изнудване: въпросът е, че условието за отпускане на заем за закупуване на катерите е задължителното участие на британски военно-промишлени предприятия в строителството на кораби. Ако Украйна поръча катери от друга
държава или ги построи самостоятелно, без да използва, дори частично, услугите на британски предприятия, тогава Киев рискува да не получи пари. Междувременно от украинските военноморски сили твърдят, че освен британския проект има и турски проект. Освен това в Украйна се разработва собствена версия на катер в Центъра за корабно проектиране в Николаев. Това предприятие, за разлика от неясната британска компания, има доста добра репутация в корабостроителната индустрия. Украинската версия на катера може да бъде дори по-оптимална, тъй като тя се различава с много по-малките си габарити от британската, наличието на ПВО, докато британският проект няма противовъздушна отбрана, високо ниво на автономност и дори възможност за инсталиране на противокорабната ракетна система "Нептун". Сега украинският флот е в трудна ситуация: британската "яхта с ракети" явно не й е необходима. Но ако тя бъде отказана, Лондон няма да даде пари. Без пари ще бъде невъзможно да се построят и своите собствени катери. Това е омагьосаният кръг на украинската „независимост“.
Л. Дойчинов
По информация на https://topwar.ru (Снимката е илюстративна)
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 1

 1. #1
  Ghost_ 17 окт 2020, 10:52
   
  3
   
  0

  Г;н Дойчинов, хайде спрете да превеждате статии от topwar.ru и polit.ru. Нито са безпристрастни, нито са професионални!

  Специално тази статия бъка от глупости!

  Британия нямала опит в производството на ракетни катери и те се били строели само от частни компании?
  Ами така е, в GB само частни компании се занимават с корабостроене от столетия! И флотът им е на ниво! А този проект е на BAE Systems, която трудно може да бъде наречена "малка"!

  Нямало било готов проект, предложеният приличал на голяма яхта?
  Напротив, предложеният проект е Roussen/Super Vita FAC (или негова еволюция), който е на въоръжение в Гръцкия флот - 7 броя. Той пък е развитие на Barzan/Vita class FAC, който е на въоръжение във флотите на Оман и Катар.

  Не ставал за украинските ПКР и нямал зенитно въоръжение?
  Британците биха интегрирали ПКР "Нептун"с корабно базиране, когато бъде готова и тествана. А относно ПВО - освен наличната RIM-116 RAM, може да се интегрира и ВПУ със ЗРК за близко действие, както е например във Victory class/MGB62 на Lurssen или Combattante FS65 на CMN.

  Освен британския, имало турски и украински проекти? Да, но както казват у нас: "Който плаща, той поръчва музиката". Така че британците са си прави за себе си.
  Отделен е въпросът каква е цената на бройка и какво е включено в нея. Но това си е вътрешен въпрос на Украйна.
  При всички случаи, Украйна ще трябва да заложи на западно въоръжение, сензори и БИУС.
  Защото вариантът за руско такова е неприемлив за тях.

  Много добра статия по темата е публикувана тук:
  https://bulgarianmilitary.com/2020/09/21/uk-wants-to-modernize-the-ukrainian-navy-with-new-missile-boats/

Социални мрежи

Поръчайте с до -25% отстъпка

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка