Thales и Mitsubishi Heavy Industries (MHI) обединяват сили, за да доставят високочестотни сонари на Японските морски сили за самоотбрана

Pan.bg 24 ное 2020 | 09:48 views (511) commentaries(0)
img
хаджи Димитър СТАВРЕВ
pan.bg
По информация на thales.com

На 24 ноември 2020 г. Thales и MHI подписаха договор за доставка на височестотен сонар със синтетична апретура High Frequency Synthetic Aperture Sonar (HFSAS) SAMDIS за оборудване на произвеждания от MHI’s безекипажен подводен апарат (БПА) OZZ-5 Unmanned Underwater Vehicle (UUV). Чрез този договор Thales ще допринася за националната сигурност на Япония, като предоставя доказана в бой технология на местния производител.

Японските морски сили за самоотбрана (JMSDF) разчитат на Thales и MHI, за да се оборудват с най-новото поколение сонар с висока разделителна способност на синтетична апретура, който осигурява високо ниво на класификация на откритите под водата обекти. Изборът на технологии от Thales, които са широко доказани в експлоатация с ВМС по целия свят, осигурява най-високите нива на защита, налични днес.

В променящия се международен контекст страните засилват защитата на своите морски подходи. В същото време е от съществено значение да се ограничи излагането на хора на опасността от мини. С 50-годишен опит в обслужването на ВМС по целия свят, Thales разработва технологии, които позволяват преминаване от конвенционални решения, като минни ловци, към решения, базирани на БПА.

Чрез това споразумение HFSAS ще бъде монтиран в OZZ-5 UUV на MHI. С комбинацията от Thales HFSAS с японската технология LFSAS (Low Frequency Synthetic Aperture Sonar), сонарите ще позволят на операторите да откриват предполагаеми мини, независимо от промените в подводната обстановка, отговаряйки на нарастващото днес търсене на MMCM (Морски противоминни мерки). Thales HFSAS осигурява функция AuDC (Автоматично откриване и класификация), която облекчава натоварването на операторите за обработка на събраните данни. Този договор е отправна точка на дългосрочна програма с JMSDF като краен потребител и потенциално отваря вратата за износ.

Непрекъснатото и успешно сътрудничество между Thales и MHI в Япония за пореден път бе подсилено от поръчката за SAMDIS HFSAS за оборудване на MHI БПА OZZ-5 UUV. Работейки съвместно с Thales, MHI се стреми да навлезе на нови пазари на съюзниците на Япония, като предлага висок клас технологии на най-мощните ВМС.

Системите за борба с подводниците и морската безопасност и сигурност на Thales в момента са в експлоатация с повече от 50 военноморски сили. „Оборудването на БПА OZZ-5 с нашия високочестотен сонар свидетелства за нашата силна връзка с MHI, която започна преди години с разработването на прототипа OZZ-X. Това материализира продължаването на течащото в момента двустранно сътрудничество между Япония и Франция. Thales наистина е ентусиазиран да достави своята доказана в областта експертиза в полза на националните и чуждестранните отбранителни сили чрез този успешен съюз с MHI" заяви Сирил Дюпон, президент и главен изпълнителен директор на Thales Japan.

„Ние сме много горди, че сме на борда на БПА за борба с мините OZZ-5 ще бъде монтиран сонара Thales SAMDIS HFSAS и така ще допринасяме за изключителните експлоатационни характеристики и уникалното позициониране на OZZ-5 на този силно конкурентен пазарен сегмент. Този договор демонстрира способността на Thales да приспособи своите предложения към всякакъв вид превозни средства и военноморски сили и ще проправи пътя за бъдещи постижения с нашия партньор по MHI" допълни Алексис Морел, вицепрезидент Underwater activities в Thales.

image
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола
whitewater.bg

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка