САЩ стартират производството на нови подводници с ядрено въоръжение /СНИМКИ/

Pan.bg 24 ное 2020 | 11:56 views (618) commentaries(0)
img
pan.bg

image
Подводница Columbia

Ядрените оръжия отдавна се разработват и произвеждат от различни страни. Наскоро стана известно, че Америка започва да изгражда нов ядрен арсенал, а именно подводници от клас "Колумбия". За този проект вече са отпуснати почти 10 милиарда долара. Защо строителството започва сега и какво да очакваме от него?

Columbia е уникален проект, първият тип подводница, построена изключително върху цифрови чертежи. Предаването във флота е планирано за 2027 година.

Всяка подводница ще има 16 пускови установки. Дължината на подводницата ще бъде 171 м, а ширината - 13 м. Предвижда се всяка подводница, през целия си експлоатационен живот (42 години), да излезе на патрулиране най-малко 124 пъти.

image
Инфографика на General Dynamics за атомната подводница Columbia

За разлика от предишните подводници, "Колумбия" ще работи без презареждане на горивото през целия си експлоатационен живот.

До момента в проекта са инвестирани 9,47 млрд. долара - тази цифра включва изграждането на първата подводница, закупуването на материали и оборудване, както и допълнителни тестове. Планира се изграждането на 12 подводници, от които едната ще бъде завършена през 2030 г., а останалите 11 ще бъдат завършени до 2042 г.

Подводници "Охайо"

Защо САЩ решиха да започнат строителството точно сега? Първо, до 2030 г. подводниците "Охайо" (които са единствените подводници с ядрени въоръжения в Америка) напълно ще отработят своя ресурс. Невъзможно е да се отложи производството на „Колумбия“ - иначе след 10 години Америка ще остане без ядрени подводници.

"Охайо" се използва от 1981 г. и по съвременните стандарти е една от най-модерните подводници в света, те могат да носят до 24 пускови установки. В Колумбия ще има само 16 от тях, но подводницата ще бъде в пъти по-добра от "Охайо" по други параметри.

Планира се постепенно извеждане на "Охайо" от експлоатация с тяхното заместване от "Колумбия", съответно последната лодка ще бъде пусната в експлоатация през 2040 г. едновременно с пълното извеждане на "Охайо" от експлоатация.

Какво трябва да се очаква?

image
Подводница Columbia

Новите подводници определено ще бъдат много по-тихи, по-добри и по-съвършени от предишните, така че другите страни също трябва да се заемат с разработването на нови, или с модернизацията на подводниците. В противен случай изоставането от САЩ ще бъде много голямо.

В момента малко се знае за характеристиките на новите лодки, но вече въз основа на наличните данни може да се заключи, че те ще дадат на САЩ голямо предимство.

Източник: zen.yandex.ru Снимки: avatars.mds.yandex.net/ img.gazeta.ru

Превод и редакция: pan.бг
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола
whitewater.bg

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка