Thales ще достави първата в света напълно интегрирана безекипажна система за борба с мините за Кралските ВМС и френските ВМС

Pan.bg 27 ное 2020 | 11:25 views (794) commentaries(1)
img хаджи Димитър СТАВРЕВ
pan.bg
По информация на thales.com

Франция и Обединеното кралство отбеляха десетата годишнина от договорите от Lancaster House, като подписаха съвместен договор с Thales за стартиране на програмата MMCM (Морски противоминни мерки) в рамките на Фаза 2. Фаза 1, инициирана през 2015 г., бе предназначена да демонстрира и квалифицира технологията. С този договор френските и британските ВМС ще се оборудват с първата в света напълно интегрирана безекипажна система за борба с мините.

Системата е тествана и демонстрирана при реални оперативни сценарии на море във Франция и във Великобритания. Thales, заедно с основните си партньори (ECA Group, L3Harris и Saab), сега има договор да достави тези системи след 2022 г. на ВМС.

След първата фаза на програмата, в която два демонстратора успешно доказаха своите оперативни показатели в морето, Франция и Великобритания отбелязаха десетата годишнина от договорите на Lancaster House, като подписаха съвместен договор с Thales да започне производствената фаза на MMCM за доставка 8 безекипажни системи за борба с мините (по четири за Франция и Великобритания).

С заплахата от мини и импровизирани взривни устройства, присъстващи във всички конфликти, включващи военноморски сили, държавите трябва да засилят защитата на морските си сили, да осигурят защитата на своите активи и да защитят свободата на гражданското корабоплаване. Ето защо е от съществено значение да се ограничи излагането на хора на опасността от мини.

С 50-годишен опит в обслужването на ВМС по целия свят, Thales разработва технологии, които позволяват преход от конвенционални решения, като например минни ловци, към безекипажни решения. Програмата MMCM е първата стъпка в обновяването на оперативната концепция за борба с мините във Франция и Обединеното кралство, базирана на използването на безекипажни системи, които потенциално могат да заместят традиционните минни ловци. Това е стъпка към промяна и подобрение на способностите, подобряване на производителността и премахване на необходимостта да се излагат на опасност екипажите на ВМС. Тя укрепва лидерството на френския и кралския британски флот като световни лидери както в борбата с мините, така и в безекипажните системи в морската област.

Подсистемите, разработени за програмата от Thales и нейните партньори, включват безпилотни надводни апарати (USV) за транспортиране и свързване на решения и авангардния сонар (SAMDIS), предлагащ уникална възможност на многопосочен обзор с едно преминаване (Single Path Multi View) за идентифициране и класифициране на заплахите. Сонарът SAMDIS може да се пренася от автономни подводни апарати(AUV) или от буксируем апарат със синтетична апретура (TSAM), оперирано от безекипажен надводен съд. USV може да носи и дистанционно управляван апарат (ROV), за да неутрализира заплахите. Цялата система се контролира дистанционно от оператори, работещи от преносим оперативен център (POC), способен да контролира до три системи паралелно в морето. MMCM е единствената доказана система, която предлага усъвършенствани технологии, включително автономност, за подобряване на производителността и способностите благодарение на комбинацията от опит от клиентите в реално време, използващ обмен на големи данни с доверен разширен изкуствен интелект (A2I), за да осигури значително подобряване на доверието на клиентите в работата за разрешение и повишаване на сигурността на националните интереси.

В резултат на подхода на Thales с отворена архитектура към MMCM, тези нови технологии могат лесно да бъдат интегрирани в цялостната система, като предоставят на ВМС възможност да въведат нови оперативни възможности по планиран начин през целия живот на системата. След успеха на първата конфигурация, проведена в реални експлоатационни условия с цялостната система, Thales вече се ангажира напълно да достави първите оперативни системи на френския и британския флот до 2022 г. Тази програма свидетелства за примерното сътрудничество между двете държави и индустриални екипи и закрепва уникалната експертиза на Thales на водеща световна позиция в конвенционалните MCM, като поддържа над половината световни противоминни кораби с над 300 системи в експлоатация.

„Thales е благодарна на Франция и Великобритания за доверието на такъв важен технологичен преход, с екипи на Thales на място във Франция и Великобритания. Към днешна дата по време на изпитанията системите MMCM и нейните апарати покриват еквивалента на 30 000 футболни игрища в морето, понякога с много тежки морски условия. Това наистина е промяна в начина, по който ВМС ще могат да реагират в бъдеще на заплахи от мини и самоделни взривни устройства в морето" заяви Алексис Морел, вицепрезидент Underwater Systems в Thales.

image
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 1

 1. #1
  THUNDER 27 ное 2020, 17:45
   
  1
   
  0

  Попаднах на това видео и реших да го споделя.

  U32 - German Submarine Soldiers | Full Documentary

Напиши коментар

Задължителни полета*

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола
whitewater.bg

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка