Новите американски фрегати тип Constellation FFG(X )- поглед отблизо

Pan.bg 14 яну 2021 | 10:38 views (689) commentaries(0)
img
хаджи Димитър СТАВРЕВ
pan.bg
По информация на defencenews.com

Фрегата от американските ВМС от следващо поколение тип Constellation („Съзвездие“), е проект тип „направи или умри“ за флота и критичен тест за завръщането му към изграждането на нови кораби около съществуващи технологии, вместо да ги проектира около разработваните технологии.

На кръгла маса с репортери на 8 януари 2020 г. шефът на военноморските операции адм. Майкъл Гилдей заяви, че фрегатата тип Constellation ще бъде модел за това как ВМС ще проектират и изграждат следващия тип разрушител, така наречения DDG Next. И поради тази причина флотът трябва да се справи с проекта.

„Не мога да си позволя с FFG(X) да стане нещо друго, освен от производствена линия да слизат кораби от световна класа, на който можем да разчитаме“ заяви Гилдей пред репортери преди годишния симпозиум на Surface Navy Association. „Това също ще ни помогне да разберем как ще проектираме и изградим DDG Next. Това трябва да бъдат кораби от световна класа, които се строят точно съгласно графика, в рамките на бюджета, с точния капацитет и с правилните способности, от които се нуждаем".

Идеята за FFG(X) бе да се построи кораб с най-добри и най-нови технологии на по-малка платформа за по-малко пари, отколкото би струвало изграждането на сравним брой разрушители DDG Flight III. Корабът ще използва умалена версия на радара SPY-6 за противовъздушна и противоракетна отбрана, който се използва на Flight III, скок в поколенията спрямо радара SPY-1, който е монтиран на по-голямата част от флота на надводните бойни сили днес. Идеята за DDG Next ще бъде да се построи кораб около източник на енергия, достатъчен за електронна война и лазерни оръжия на бъдещето, което ще постави огромни и сложни изисквания към корабните енергийни системи.

Военноморските сили възложиха договора за строителството на фрегите от следващо поколение на Fincantieri през април 2020 г. и те ще бъдат изграждани в корабостроителницата Marinette Marine в Уисконсин, където се изгражда и LCS вариант Freedom, проектиран от Lockheed Martin.

С приближаването на началото на строителството на лидерната фрегата USS Constellation, все повече подробности излизат наяве. Ето най-новата информация за класа кораби и какво очаква флотът да изгради:
Цена: лидерен кораб 1,28 милиарда долара; последващи кораби между 850 милиона и 950 милиона долара в долари от 2018 г.
Дължина:
РАЗГЛЕДАЙТЕ ГАЛЕРИЯТА > > > 151.18 m
Ширина: 19,81 m
Пълно водоизместване: 7291 t
Двигателна установка: CODEG (комбиниция от дизел-електрическо и газово задвижване) с една газова турбина; два електрически задвижващи двигателя; четири дизел-генератора за генериране на електричество; един спомагателен двигател
Екипаж: 200 души
Очакван експлоатационен живот: 25 години

Въоръжение:
57mm оръдие MK 110
32-клетъчна УВС MK 41
16 ПКР NSM
Система за пуск на управляеми ракети MK 49
Четири системи за "ловушки" MK 53 MOD 9
Две корабни системи за РЕБ AN-SLQ-32 (V) 6
Един хеликоптер MH-60R Seahawk плюс БЛА
БИУС Aegis Baseline 10
Радар с фазирана решетка AN/SPY-6 (V3)

Времева рамка:
Начало на строителството: първо тримесечие на 2022 г.
Залагане на кил: първо тримесечие на 2023 г.
Спускане на вода: първо тримесечие на 2025 г.
Доставка: трето тримесечие на 2026 г.


Изображение на USS Constellation представено през 2021 г. (източник - ВМС на САЩ)

Навигирайте с бутоните под снимката, за да разгледате галерията!


Новите американски фрегати тип Constellation FFG(X )- поглед отблизо

ПРЕДИШНА СНИМКА 1/2 СЛЕДВАЩА СНИМКА

loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола
whitewater.bg

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка