СЗ "Янтарь" обеща да завърши модернизацията на СКР "Неустрашимый" през 2021 г.

Pan.bg 22 фев 2021 | 18:27 views (939) commentaries(0)
img
хаджи Димитър СТАВРЕВ
pan.bg
По информация на mil.press

Патрулният кораб на Балтийския флот "Неустрашимый" ще се върне в руските ВМС през 2021 г., след като бъде ремонтиран и модернизиран в Прибалтийския съдостроителен завод "Янтарь". Генералният директор на корабостроителницата Иля Самарин заяви това пред ТАСС на 19 февруари 2021 г..

"2021 г. ще бъде годината на модернизация на корабите. Трябва да върнем в строя изследователския кораб "Евгений Гориглежан", построен в резултат на модернизацията на морския влекач, както и да завършим дълбоката модернизация на патрулният кораб на Балтийския флот "Неустрашимый". Надяваме се, че първият ще бъде "Неустрашимый", а до края на годината и "Горигледжан" заяви Иля Самарин.

Според него следващата задача е да завършат морските изпитания на спасителния кораб "Воевода", клиент на който е Министерството на промишлеността и търговията.

"Неустрашимый" се ремонтира в корабостроителницата "Янтарь" от 2014 г. Бе планирано връщането му в експлоатация в края на 2016 г., но бяха открити множество дефекти и това наложи необходимостта от голямо количество допълнителни работи и прехвърлянето на СКР-а бе отложено за ноември 2017 г. След това срокът стана 2018–2019 г.

"Неустрашимый" е лидерния кораб по проект 11540 "Ястреб", построен през 1993 г. в "Янтарь". Предназначен е за търсене, откриване, проследяване и унищожаване на вражески подводници, за противокорабна и противоподводна защита на бойни кораби и групи кораби в морето, удари срещу подводници и надводни цели в морето и в бази, подкрепа за бойни операции на сухопътни войски, осигуряване на прикритие на морски десанти.

Водоизместването на кораба е 3590 тона, скоростта му е до 30 възла, автономността е 30 дни, екипажът е 210 души. Въоръжението се състои от артилерийска установка AK-100, ЗРК "Кинжал" и ЗРАК "Кортик", 533-мм торпеда, хеликоптер Ka-27.

На снимката: СКР "Неустрашимый", проект 11540 "Ястреб" (сн.: Военен паритет)
image
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Поръчайте с до -25% отстъпка

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка