Warning: getimagesize(https://voennoedelo.com/uploads/prew/thumb/dyogq3kpkuiqfmiwd2hh.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.0 404 Not Found in /home/panbgwz9/public_html/view_article.php on line 197

Универсалната морска платформа "Варан" - първият кораб нов клас военноморска техника на Русия /СНИМКИ/

Pan.bg 27 фев 2021 | 10:20 views (1306) commentaries(0)
img pan.bg

Според някои данни, на борда на "Варан" могат да бъдат разположени 24 самолета, шест хеликоптера и до 20 безпилотни летателни апарати.

Агенция ТАСС разказа в своя материал за проектирането в Русия на нов универсален десантно-щурмови кораб (УДК) "Варан". Разработването му се извършва от АД «Невское проектно-конструкторское бюро», а особеността на проекта е унифицирана платформа, на базата на която впоследствие може да бъдат създадени няколко различни типа надводни кораби за ВМФ.

image

„Този ​​подход може да се превърне в нов както в руското, така и в световното корабостроене и този проект ще се превърне в представител на нов клас военноморска техника - универсални морски комплекси (УМК)“, ТАСС цитира мнението на експертите.

Универсалният морски комплекс "Варан" е самолетоносач, който се отличава с голям обем автоматизирани системи. Според някои данни на борда на "Варан" могат да бъдат разположени 24 самолета, шест хеликоптера и до 20 безпилотни летателни апарати.

Между другото, материали, посветени на "Варан", вече се появиха в чуждестранната преса. Например, Military Watch наскоро изчисли, че новият руски УМК ще може да поеме на борда до 50 различни типа самолети. Западните журналисти също така предположиха, че Русия ще започне да разработва нов палубен самолет, за базиране на новия кораб.

image

Според служителите на АД «Невское проектно-конструкторское бюро», основата за авиогрупата "Варана" ще бъде базирана на изтребители МиГ-29К и техните модификации. Разбира се, корабът ще може да използва и перспективни летателни апарати.

Експерти в областта на корабостроенето съобщават, че за осигуряване висока скорост на корабостроенето ще се използват готови отделни модули при проектирането Този подход ще намали не само времето за строителство, но и разходите за бъдещи ремонти на кораби.

image

Според проекта корабът ще получи газова турбинна установк и вече съществуващи общи корабни системи. Факт е, че първоначално този проект е замислен като проект на кораб, чието изграждане може да се организира във всяка голяма корабостроителница, без да се прибягва до сериозна модернизация на производствените мощности.

Това може значително да намали времето за работа и да намали разходите за изграждане на УМК. В момента универсалната морска платформа "Варан" съществува на етап предварително проектиране, чието развитие продължава по инициатива на самото проектно-конструкторско бюро.

image

Конструкторите са уверени, че
новата концепция за УДК, първото въплъщение на която може да бъде "Варан", ще позволи на кораба да бъде позициониран на световния пазар като иновативна, балансирана и модерна морска платформа, която отговаря на съвременните предизвикателства. Приоритетите на този проект са икономичност и висока бойна ефективност.

Източник: voennoedelo.com Снимки: voennoedelo.com

Превод и редакция: pan.бг
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

Социални мрежи

Поръчайте с до -25% отстъпка

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка