Необичаен проект: Защо е нужен подводен патрулен кораб

Pan.bg 13 апр 2021 | 21:04 views (1010) commentaries(0)
img
pan.bg

Водещият разработчик на руски подводници - Централното конструкторско бюро за морска техника "Рубин" представи за първи път проект на подводен патрулен кораб, който съчетава предимствата на подводница и надводен кораб. Това никога не е било изграждано в света.

Веднага беше обявено, че този удивителен подводен кораб е предназначен предимно за чуждестранни клиенти. И въпреки че нищо не се знае за действителните поръчки от чужбина, създателите са уверени в неговия потенциал за износ.

"Цената на патрулните кораби на световния пазар е сравнително ниска, което ги прави приемливи за страни с малък бюджет. Операцията се изплаща чрез предотвратяване на бракониерство и други икономически нарушения. Корабите от този тип са многофункционални, могат да се използват за защита, а също и като спасителен или изследователски кораб, - обясниха от Централното конструкторско бюро на "Рубин". - При избора на оборудването се фокусирахме максимално върху съществуващите образци, които се произвеждат масово и се оправдани от търговската гледна точка".

Както беше посочено, подводната позиция дава на кораба едновременно две предимства: способността да провежда тайно наблюдение на нарушителите (и да ги прихваща успешно) и, докато се потапя под водата, да избяга от неблагоприятните метеорологични условия, без да прекъсва патрулирането. Може да се използва като класическа подводница за разузнаване и други задачи.

Патрулният кораб за "гмуркане" ще има по-голяма способност да изследва шелфа, отколкото подобен надводен кораб. Той може да служи и като евтино средство за подготовка на екипажи и инфраструктура за закупуване на бъдещи класически подводници.

По своята архитектура и контури корабът прилича на подводници от проект 613 - най-масовата серия от съветския подводен флот, която беше търсена от чуждестранни клиенти.

Да припомним, дизелово-електрическите подводници от средния клас на проект 613 (според класификацията на НАТО "Whiskey") са построени през 1951-1957 г. Те бяха много прости за управление и обслужване. Серията от проекта 613 стана най-масавият в съветския подводен флот - построени са 215 подводници. Впоследствие 43 подводници са прехвърлени в различни страни, други 21 са построени в Китай по съветски чертежи и с помощта на съветски компоненти.

Логично е този дългогодишен проект да е избран за основа на подводно надводния патрулен кораб, именно поради своята простота. Разбира се, той ще бъде проектиран и изграден на качествено нова технологична основа. Както беше заявено, водоизместимостта на
новия кораб е около 1000 тона, общата дължина е 60-70 метра, в зависимост от конфигурацията, екипажът е до 42 души, включително инспекционния екип.

По желание на клиента, корабът може да бъде оборудван с торпедно въоръжение, малки управляеми ракети и артилерийска установка с малък калибър. Предвидени са катери за инспекционни екипи, както и безпилотен летателен апарат с автономност от 2-3 часа.

Напълно възможно е този оригинален във всички отношения подводен патрулен кораб да заинтересува не само чуждестранните клиенти, но и руския флот.

Източник: rg.ru Снимка: ЦКБ "Рубин"

Превод и редакция: pan.бг
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Поръчайте с до -25% отстъпка

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка