Naval Group доставя фрегата FREMM DA Alsace: първата многофункционална фрегата FREMM с подобрена ПВО (ЕКСКЛУЗИВНИ СНИМКИ)

Pan.bg 16 апр 2021 | 16:06 views (1446) commentaries(0)
img
хаджи Димитър СТАВРЕВ
pan.bg
По информация на navalgroup.com
На 16 април 2021 г. в Тулон, в присъствието на френския министър на въоръжените сили Флоранс Парли, Naval Group достави фрегатата FREMM DA Alsace, в съответствие с ангажиментите си по график и очакваните изпълнения. Предназначен за френските ВМС, Alsace е първата от двете фрегати за ПВО с подобрена способност и седмата многофункционална фрегата тип FREMM, поръчана от OCCAR за френската Агенция за въоръжение и техника (Direction générale de l'armement - DGA).

FREMM DA Alsace е първата фрегата с подобрена ПВО. Нейната роля ще бъде противовъздушната отбрана на основни подразделения като самолетоносача „Шарл де Гол“ или тази на десантните кораби-докове с вертолети на борда тип PHA в рамките на военноморска авиационна или десантна група.
Въпреки здравната криза, FREMM DA Alsace бе доставена съгласно графика от Naval Group и нейните индустриални партньори. Възползвайки се от опита, придобит от вече доставените фрегати FREMM, тя също така включва няколко подобрения на способностите в отговор на бързо променящите се технологии (комуникации, киберзащита и др.).

Основните етапи на FREMM DA Alsace:
- февруари 2018: Залагане на първия блок;
- април 2019: Извеждане от сухия док;
- октомври 2020: Първо морско изпитание;
- 16 април 2021: Доставка в Тулон.

Индустриален успех, който мобилизира уменията на цялата военноморска индустрия
Програмата FREMM мобилизира много умения и стотици различни занаяти, включително архитекти, производители на котли, заварчици, механици, системни инженери и др.
Подобно на другите кораби от проекта FREMM, Alsace е плод на около 3 милиона работни часа от залагането до доставката, като половината от това работно време се осигурява в заводите на Naval Group. В допълнение към този в Lorient, където фрегатата е проектирана и сглобена, заводите в Toulon-Ollioules и Paris-Bagneux също участват за бойната система, този в Nantes-Indret за задвижването, завода в Angoulême-Ruelle за оборудването и завода в Saint-Tropez за подводните оръжия.

Другата половина от работнит ечасове са от партньорите и подизпълнителите на Naval Group. Всъщност програмата FREMM се възползва от най-доброто оборудване на пазара и в нея участват голям брой компании, включително Thales, MBDA, Sagem, Jeumont, MTU, Oto Melara и Avio.

Alsace ще бъде базирана в Тулон, където екипите на отдела за услуги ще разгърнат всички свои индустриални ресурси и умения, за да осигурят оперативната наличност на този кораб.

„Много се радваме, че сме тук в
РАЗГЛЕДАЙТЕ ГАЛЕРИЯТА > > >
Тулон, за да доставим, по график въпреки здравната криза, тази първа многофункционална фрегата FREMM с подобрена способност за ПВО. Бих искал да изкажа благодарността на Naval Group на нашите клиенти, които ни се довериха и работят ежедневно с нас за изграждането на тези универсални фрегати. Alsace има същите изключителни противоподводни способности като предишните кораби от серията FREMM, но с тази нова версия френският флот ще се възползва и от засилените способности за ПВО, в съответствие с ангажиментите на закона за военното програмиране" заяви Пиер Ерик Помелет, председател и главен изпълнителен директор на Naval Group.

Програма за 10 фрегати
От 2005 г., когато OCCAR повери на Naval Group промишленото производство на програмата FREMM за Франция, Naval Group построи 9 кораба, 7 за френския флот и 2 за Кралския марокански флот и Кралския египетски флот, съответно. Осмият и последен FREMM DA за Франция е насрочен за предаване през 2022 г.
- Aquitaine: ноември 2012 г.
- Mohammed VI за Кралския марокански флот: 2014
- Provence: юни 2015 г.
- Tahya Misr: за Кралския египетски флот: 2015
- Languedoc: март 2016 г.
- Auvergne: април 2017 г.
- Bretagne: юли 2018 г.
- Normandie: юли 2019 г.
- Alsace: април 2021 г.
- Lorraine: 2022

FREMM DA Alsace използва най-модерните оръжейни системи и оборудване
Силно въоръжен като всички фрегати FREMM, Alsace е проектиран да отговори на оперативните изисквания на френския флот. Тя се възползва от непрекъснатото развитие, присъщо на програмата FREMM, за да включи най-новите технологични разработки и интегрира най-новите разработки, поръчани от OCCAR, съгласно непроменен график на доставка.
Архитектурата на първите единици от серията FREMM, проектирана от Naval Group, е запазена. Това, което характеризира FREMM Alsace, са нейните увеличени възможности за ПВО. FREMM DA използва най-модерните оръжейни системи и оборудване, като многофункционалния радар Herakles, ПВО ракетите Aster 15 и 30 и противокорбните Exocet MM 40, както и торпедата MU 90. Подобно на другите единици от серията FREMM, корабът ще има палубен хеликоптер NH90 (Caïman Marine), чието използване се поддържа от системата SAMAHE®, доставена от Naval Group.
Ефективността на нейната бойна система се засилва с увеличени радарни и комуникационни възможности, нова радарна и електро-оптична система за управление на огъня, както и бойна управляваща система Naval Group SETIS®, оборудвана със специфични функции за ПВО.

FREMM DA Технически характеристики
- Обща дължина: 142 m
- Ширина: 20 m
- Денивелация :. 6000 тона
- Максимална скорост: 27 възла
- Капацитет за настаняване: 165 души
- Автономност: 6000 nm при 15 възла

FREMM DA Оръжейни системи
Всички единици от серията FREMM с подобрена способност за ПВО разполагат с:
- 8 противокорабни ракети Excocet MM40 Block 3
- 32 ракети Aster във вертикална система за изстрелване Sylver®
- 1 главно 76 mm оръдие
- 4 картечници 12,7 mm
- 19 торпеда MU90
- 1 военноморски хеликоптер Caïman
- 2х20-мм морско оръжие с дистанционно управление Narwhal

Навигирайте с бутоните под снимката, за да разгледате галерията!


Naval Group доставя фрегата FREMM DA Alsace: първата многофункционална фрегата FREMM с подобрена ПВО (ЕКСКЛУЗИВНИ СНИМКИ)

ПРЕДИШНА СНИМКА 1/4 СЛЕДВАЩА СНИМКА

loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Поръчайте с до -25% отстъпка

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка