Naval Group спусна на вода A.R.A. Storni, третият аржентински офшорен патрулен кораб

Pan.bg 11 май 2021 | 09:50 views (580) commentaries(0)
img
хаджи Димитър СТАВРЕВ
pan.bg
По информация на navalgroup.com

На 10 май 2021 г. в Конкарно (Бретан, Франция) третият от четирите офшорни патрулни кораба тип OPV 87, поръчани на Naval Group от Аржентина, бе спуснат на вода в корабостроителницата Concarneau.

След скорошната доставка на вторият кораб от серията A.R.A. Piedrabuena, третият OPV A.R.A. Storni бе спуснат на вода. Корабът бе частично построен в Ланестър от Kership Lorient и сглобен в корабостроителниците Concarneau на компанията Piriou.

Тази доставка е част от договора, подписан от Naval Group с Аржентина през 2018 г. за доставката на 4 многоцелеви офшорни патрулни кораба. Първият А.Р.А. Bouchard (бивш френски L'Adroit) бе доставен през декември 2019 г., два месеца преди графика, а A.R.A. Piedrabuena, първият от трите новопостроени патрулни кораба, бе доставен на 13 април 2021 г.

Третият кораб от поредицата ще предлага същите способности и характеристики като A.R.A. Piedrabuena. По-добре въоръжен от A.R.A. Bouchard, по-моторизиран, оборудван с активна система за стабилизация и носов тръстър, корабът има и ледови клас, т.е. адаптиран към навигацията в студените води на Антарктида.

Жан-Клод Фландрин, програмен директор, заяви: „Програмата продължава да напредва с много стабилни темпове, като доставката на кораб се извършва навреме на всеки 6 месеца, въпреки глобалната санитарна ситуация. Доставката на ARA Storni трябва да се осъществи през октомври 2021 г., в съответствие с договорения график".

"Гордеем се с доверието, което аржентинските ВМС оказаха на Naval Group за доставката на тези многоцелеви кораби от последно поколение, които ще позволят на страната да изпълнява своите суверенни мисии. Навременната им доставка въпреки пандемията показва ангажимента на Naval Group към нашия клиент" добави Оливие Мишел, директор продажби за Латинска Америка.

OPV 87, иновативен кораб
Аржентинските офшорни патрулни кораби се възползват от иновациите, разработени от Naval Group и доказани от френските ВМС, който управляваха OPV L’Adroit в няколко океана в продължение на 6 години:
• Много висока издръжливост и отлична мореходност;
• 360° обзор от мостика и уникална интегрирана мачта за кръгово покритие от радара;
• Дискретно и безопасно спускане за по-малко от 5 минути на бързоходни RHIB за Специалните сили благодарение на иновативна рампа на кърмата на кораба;

Тази гама кораби също така се възползват от опита на Naval Group в областта на информационните и командните системи, което позволява обширно наблюдение на морското пространство и откриване на
подозрително поведение. A.R.A 52 Piedrabuena е оборудван с БИУС POLARIS® и система за тактическо свързване на данни NiDL®, специално разработена от Naval Group за държавни мисии в морето и доказана на море от френския флот.

Технически характеристики
Офшорният патрулен кораб е в състояние да остане в открито море в продължение на повече от три седмици, да достигне скорост от 20 възела и на него да се базира хеликоптер. Екипажът е сведен до 40 души, като може да приеме още около 20 допълнителни пътници.
• Дължина: 87 метра
• Широчина: 14 метра
• Водоизместване: 1650 тона
• Макс. скорост: над 20 възела
• Условия за настаняване: 59 (екипаж и пътници)
• Автономност:> 7000 морски мили
• Капацитет за качване: два леки катера от 9 метра и един 10-тонен клас хеликоптер

Досие
Досега от моделното семейство корвети и OPV Gowind са договорени 4 и са доставени 2 кораба за ВМС на Египет, като от кораб №2 те се строят на място в Александрия.

За Малайзия за договорени 6 кораба, а първия ще бъде доставен през 2021 г. Строят се на място, в Малайзия.

През юли 2019 г. Румъния избра проекта Gowind за строителството на 5 многоцелеви корвети, които също ще се строят на място в Констанца.

През юни 2019 г. и ОАЕ избра проекта Gowind за строителството на 2+2 многоцелеви корвети.

image
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Поръчайте с до -25% отстъпка

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка