ДОАЙЕНЪТ НА МОРСКАТА МЕДИЦИНА У НАС ПЕТЪР ГАНЧЕВ НАВЪРШИ 80 ГОДИНИ!

Pan.bg 13 май 2021 | 16:29 views (820) commentaries(0)
img
Управителният съвет (УС) на Съюза на подводничарите в Република България (СПРБ) има честта и удоволствието да обяви на морската общественост, че на 11 април 2021 година един от доайените на подводното плаване - офицера от запаса, полковник от медицинската служба, д-р Петър Николов Ганчев навърши 80 години!
Доктор Ганчев (бате Петьо) е роден на 11 април 1941 година в град Долна Оряховица, област Велико Търново. Вероятно „синята кръв“ е причина Петьо да реши да учи във Варна и завинаги да свърже живота си с морето.
След дипломирането си в Медицински университет – Варна през 1967 година, младият доктор първоначално има идея да специализира „Акушеро-гинекология“, но в последния момент го привлича обява от ВМФ и той постъпва на служба в Осми отделен дивизион подводни лодки като дивизионен лекар. Служи в дивизиона до 1978 година.
През 1969 година, в продължение на три месеца специализира „Водолазна медицина за екипажите на подводници“ в град Севастопол, Русия. През същата година, под негово ръководство в дивизион подводници е доставен и изграден хипербарен комплекс за тренировки и подготовка на екипажите за аварийно-спасителни действия, както и излизане от затънала подводница по „мокър“ способ от дълбочина до сто и десет метра
През 1971 година, в продължение на шест месеца специализира „Физиология на подводното плаване и аварийно спасително дело“ във Военно-медицинска академия в гр. Санкт Петербург, Русия.
През 1975 година, във Варненската корабостроителница (тогава Корабостроителен завод „Г. Димитров“) възниква авария на кораб с тежко обгазяване на работници. Заместник командващият ВМФ – контраадмирал Иван Фиданчев (бивш командир на дивизиона подводници), разпорежда група подводничари в защитни облекла да окажат помощ на пострадалите под ръководството на д-р Ганчев. След остър спор (в болница, или в барокамерата), бате Петьо налага своето решение и спасява живота на трима работници в тежко състояние, по способа „Изкуствена белодробна вентилация в условията на повишено налягане“ в хипербарния комплекс на дивизиона, за което е удостоен с орден „За гражданска доблест и заслуги“.
От 1978 до 1997 година д-р Петър Ганчев е началник на клиника „Хипербарна терапия и морска медицина“ във Военноморска болница – Варна, където, през 1992 година, със съдействието на ВМС и неоценимата помощ на заместник командващия ВМС – контраадмирал Костадин Русков (бивш командир на подводница),
РАЗГЛЕДАЙТЕ ГАЛЕРИЯТА > > >
изгражда първият в България медицински хипербарен комплекс.
Следва още една специализация във Военномедицинската академия в Санкт Петербург, през 1989 година, за три месеца – курс за усъвършенстване на специалността „Физиология на подводните спускания и аварийно спасително дело“.
Участник е в подводната експедиция „Шелф-1“, редица аварийно спасителни учения и дълбоководни спускания на дълбочина до 200 метра. Има над 44 научни публикации и 14 рационализации.
През 1997 година д-р Ганчев се пенсионира, но продължава да практикува в поделенията и в щаба на ВМС до 2015 година. Затова го познава целия флот!
И днес той е един от активните членове на СПРБ.
Доктор Петър Ганчев е безспорен доайен на морските ни медици в областта на физиологията на подводните спускания, и един от най-уважаваните военни лекари у нас!
Подводното братство високо цени всеотдайната служба на полковник Ганчев, неговия безспорен професионализъм, неговата човещина и доброта! Като прибавим факта, че той е един прекрасен съпруг и баща, не ни остава нищо друго освен да отправим най-искрени пожелания за здраве, дълголетие и късмет!

Честит да си ни Бате Петьо! Обичаме те!

От подводното братство на БългарияНавигирайте с бутоните под снимката, за да разгледате галерията!


ДОАЙЕНЪТ НА МОРСКАТА МЕДИЦИНА У НАС ПЕТЪР ГАНЧЕВ НАВЪРШИ 80 ГОДИНИ!

ПРЕДИШНА СНИМКА 1/4 СЛЕДВАЩА СНИМКА

loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Поръчайте с до -25% отстъпка

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка