Британските атомни подводници "Астют" ще бъдат въоръжени с нови торпеда

Pan.bg 18 май 2021 | 08:19 views (468) commentaries(0)
img
пан.бг
Британските многофункционални атомни подводници от типа "Астют" ще бъдат въоръжени с нови торпеда

Британската многофункционална атомна подводница Audacious от класа Astute проведе тестово изстрелване на версията Mod-1 на торпедото Spearfish на Бахамите. Както пояснява Военноморският флот във връзка с пресслужбата на Кралския флот на Великобритания, това е последният етап от изпитването преди въвеждането на боеприпасите в експлоатация на всички подводници от този тип.

Стрелбата е извършена в подводния център за изпитване и оценка на остров Андрос. В хода на стрелбите характеристиките на торпедото бяха изследвани на максимална дълбочина и възможностите за насочване бяха тествани в условията на контрамерки.Процесът на преоборудване на всички британски подводници с нова версия на торпедото Spearfish трябва да приключи до 2025 година.

Сега Кралският флот разполага с четири многоцелеви ядрени подводници от ново поколение: Astyut, Ambush, Artful и Odeishes. Още три такива подводници са на различни етапи от строителството. Всяка подводница от клас Astiut е оборудвана с шест торпедни тръби от 533 мм, предназначени за изстрелване на торпеда Spearfish, крилати ракети Tomahawk и мини. Боеприпасите са - 36 торпеда и ракети.

Проектирани и произведени от BAE Systems, 533-милиметровите торпеда Spearfish са в експлоатация на Кралския флот от близо 30 години. През февруари 2021 г. беше съобщено, че нова версия на торпедата Mod-1 е тествана за включване в арсенала на многофункционални атомни подводници от класа Трафалгар.

Торпедата "Spearfish" са способни да атакуват кораби и подводници на разстояние до 54 км, движейки се със скорост около 60 възела (максимална скорост - 80 възела). Управлението се осигурява чрез оптичен кабел, както и чрез активни или пасивни сонари.

Торпедната версия Mod-1 е оборудвана с нова бойна глава, подобрена и безопасна горивна система и модерно електронно управление. Според плановете на британския флот тази модификация трябва да служи до 2050 година.

източник

милпрес
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Поръчайте с до -25% отстъпка

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка