Още един американски кораб, въоръжен с лазерен комплекс

Pan.bg 19 юли 2021 | 18:43 views (661) commentaries(0)
img
пан.бг
Още един американски миноносец, въоръжен с лазерен комплекс

Американският ракетен миноносец клас Arleigh Burke Stockdale беше оборудван с лазерен комплекс ODIN (насочена енергийна оръжейна система). Това съобщи в понеделник, 19 юли, военноморски флот, цитирайки снимка на кораба, публикувана от американския флот.

Според докладите до Конгреса на САЩ американският флот е използвал както значителния напредък в индустриалните твърдотелни лазери през последните години, така и десетилетия на военни лазерни изследвания и разработки от други дивизии на Пентагона, за да постигне напредък в разполагането на високоенергийни лазери за надводни кораби.


Програмата ODIN (Optical Dazzler Interdictor Navy) стартира през фискалната 2018 година. Лазерната система, предназначена за "заслепяване" на безпилотни летателни апарати на противника, е разработена от Naval Surface Warfare Dahlgren (Вирджиния).

Първото изображение на инсталацията ODIN на борда на кораба се появи през ноември 2019 г., когато в интернет се разпространи моментна снимка на миноносеца Dewey с нова кула с неизвестно предназначение. През февруари 2020 г. американският флот потвърди, че първият комплекс ODIN е инсталиран на борда на Dewey.

Според Navy Recognition в момента ODIN е разположен на друг миноносец от клас Arleigh Burke, но името му не е посочено. Тази година още два кораба от този тип трябва да получат такива лазерни системи.

Stockdale е 56-ият миноносец клас Arleigh Burke, построен във версията Flight IIA и е в експлоатация от април 2009 г. В сравнение с корабите от предишни поколения, корпусът е увеличен до 155,29 метра, като същевременно се запазва същата максимална ширина от 20 метра. Корабостроителите използват нова технология: секциите са оборудвани преди интеграция в основните модули на корпуса. Освен това, за да се намали проследяването от противникови радари, хеликоптерните хангари са изработени от композитни материали. Въведени са и редица подобрения за удобство на екипажа: сателитен достъп до интернет, пране на самообслужване и др.

Arleigh Burke са въоръжени с две универсални вертикални ракети-носители Mk.41, проектирани за общо 96 ракети (32 + 64). Това могат да бъдат крилати "Tomahawks", противоподводни RUM-139 VL-ASROC или зенитни SM-2. В допълнение арсеналът на кораба включва 127-милиметрова стойка за оръдие Mk.45, две шестцевни 20-мм стойки за зенитни оръдия Falanx, четири 12,7-милиметрови картечници и две 324-мм торпедни тръби. На борда са базирани два хеликоптера SH-60 "Seahok".

източник
милпрес
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка