Първият български военен научноизследователски кораб бе кръстен на Светите братя Кирил и Методий

Pan.bg 27 юли 2021 | 13:39 views (965) commentaries(0)
img
хаджи Димитър СТАВРЕВ
pan.bg
По информаци яна Пресцентъра на МО

„Военноморският флаг на Република България, развят за първи път от Дунавската флотилия, ще намери своята проекция и в Южния океан“. Това заяви началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов на тържествената церемония по издигане на военноморския флаг и присвояване на име на първия български военен научноизследователски кораб с бордови номер 421 днес, 27 юли. Кръстница на кораба стана актрисата Мария Бакалова, номинирана през 2021 г. за най-престижната филмова награда „Оскар“. На церемонията тя отправи думите: „Разнасяй славата на българските военни моряци, носи името „Свети Свети Кирил и Методий“.

В приветствието си началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов заяви още: „Използването на кораба за научни изследвания е възможност за нови постижения в области, където имаме международен авторитет. Като началник на отбраната, за мен е изключително важно, че новата придобивка ще се използва за учебни практики на курсантите и студентите от Висшето военноморско училище (ВВМУ) „Н. Й. Вапцаров“. Училището разполага със съвременни тренажори и стимулатори, но подготовката на море е незаменима“.

Той приветства ръководствата на ВВМУ, Софийския университет „Св. Климент Охридски“, Българския Антарктически институт, Министерството на отбраната, Министерството на образованието и науката, както и всички, ангажирани с процеса на придобиване и последваща експлоатация. „С проявената мъдрост и сътрудничество можем днес да присъстваме на това събитие, което е проява на визионерство и държавничество“, каза още адмирал Ефтимов. По думите му - под ръководството на флотилен адмирал професор Боян Медникаров ВВМУ се е превърнало във флагман на военната наука в Българската армия и въоръжените сили и пример за целенасочена, добре организирана научно-преподавателска работа и мениджмънт във военното образование.

„Изказвам уважение и признателност на кръстницата на кораба г-жа Мария Бакалова. Нека вашите постижения в една висококонкуретна област да служат за мотивация на командира и екипажа при изпълнението на всяка мисия“ сподели още адмирал Ефтимов.

Началникът на отбраната връчи на командира на кораба капитан II ранг Николай Данаилов военноморския флаг на плавателния съд с думите: „На вас се пада честта и огромната отговорност да претворите в дела идеите за този проект“. Той отправи и традиционното морско пожелание с думите: „На добър час, попътен вятър и седем фута под кила на научноизследователския кораб „Свети Свети Кирил и Методий“.

„Този кораб е реализация на мечтите на поколения
български учени да имат възможността да изследват тайните на световния океан и континента Антарктида“ заяви в приветствието си флотилен адмирал проф. д.в.н. Боян Медникаров. Той допълни, че корабът е свидетелство за амбициите и капацитета на българските учени за адекватно присъствие сред колегите им от водещите морски държави. „Той е доказателство за развитието на българската наука на базата на успешна колаборация между различни образователни и научно-изследователски институции. Той е и заявка за развитие на способностите на България като морска държава. Нашият кораб ще разнася славата на страната ни с името на Светите братя Кирил и Методий - име, което напълно съответства на мисията на кораба да осигурява научни изследвания и обучението на бъдещите офицери от Военноморските сили“, посочи още флотилен адмирал проф. д.в.н. Боян Медникаров.

Тържествената церемония по издигането на военноморския флаг и присвояване на име се проведе в Деня на Светите седмочисленици, в който Българската православна църква почита паметта на Светите братя Кирил и Методий и техните най-близки ученици. Денят ще бъде празник и на кораба. Проведе се военен ритуал по тържествено вдигане на военноморския флаг, стенговите флагове и флаговете за разцветяване. Присъстваха още заместник-министърът на отбраната Пламен Йорданов, командирът на Военноморските сили (ВМС) контраадмирал Кирил Михайлов, представители на научни институции и организации - председателят на Българската академия на науките акад. Юлиан Ревалски, ректорът на СУ проф. Анастас Герджиков, председателят на Български Антарктически институт проф. Христо Пимпирев; офицери, старшини, курсанти, представители на местната власт, на Министерството на образованието и науката и др.

image
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка