ВМС в отбелязването на 143 години от освобождението на град Варна от Турско робство

Pan.bg 27 юли 2021 | 16:30 views (884) commentaries(0)
img
хаджи Димитър СТАВРЕВ
pan.bg
По информация на Пресцентъра на ВМС

Всяка година на 27 юли се чества Освобождението на Варна от турско робство. Граждани и институции отбелязват паметната дата с молебен и поднасяне на цветя на паметника "Посрещане на братята-освободители" в двора на църквата "Св. Архангел Михаил" на ул."27 юли". Това е мястото, където варненци посрещат с хляб и сол руските войски, предвождани от генерал Аркадий Столипин. Варна е последният български град, освободен от турско робство по силата на Санстефанския мирен договор и на Берлинския договор.

На 27 юли 1878 година. руски войски от XIV Брянски полк навлизат във Варна и освобождават града от османска власт.

По този повод днес 27 юли 2021 г. бяха положени венци и цветя на паметника на руския войник в двора на храм „Свети Архангел Михаил”. На ритуала присъстваха заместник-областния управител на Област Варна Силвия Александрова, заместник-кметът на град Варна Пейчо Пейчев, командирът на Военноморските сили контраадмирал Кирил Михайлов, генералният консул на Руската федерация в гр. Варна Владимир Климанов, граждани, ученици и гости на Морската столица.

Историческа справка:
Градът е освободен по-късно от останалата част на страната заради присъствието на турски гарнизони във възловите крепости на Североизточна България - по време на войната турската армия държи здраво четириъгълника Русе-Силистра-Варна-Шумен. Според Санстефанския мирен договор, тяхното изтегляне не е строго установено с конкретна дата. Едва след Берлинския конгрес става ясно, че Варна остава в границите на новоосвободеното княжество и това слага край на турското военно присъствие в областта.

Свободата на Варна, поради значението на града като голям геостратегически, морски, крепостен и търговски център, е резултат на дълга дипломатическа война. Преди руските войски да превземат Варна, воюващите сили се споразумяват да прекратят войната. Така, свободата спряла пред портите на Варна. След първоначалното въодушевление настъпило мъчително очакване.

Въпреки, че договорът от Сан Стефано вече е подписан, въпреки, че в него било упоменато, че Шуменската и Варненската крепости трябвало да бъдат освободени от турските гарнизони, двата града останали в техни ръце. Договорът от Сан Стефано категорично казвал, че крепостите Варна и Шумен трябва да бъдат сринати. В него обаче не се упоменавало кога да стане това и кога точно да напуснат турските войски.

Едва на петото заседание на Берлинския конгрес през юни 1878 г., след поредни заседания и
РАЗГЛЕДАЙТЕ ГАЛЕРИЯТА > > >
мъчителни преговори Турция склонила да изтегли войските си. И наистина в началото на юли турският гарнизон напуснал Шумен, но се укрепил във Варна под командването на Фазлъ паша.

Главнокомандващият руските войски, генерал Тотлебен, издал заповед да се тръгне към Варна. На 24 юли външните укрепления били завзети. Същият ден, разгневен от протакането, генерал А. Столипин лично се отправил към Цариград, взел разпореждане от турското правителство за предаването на Варна и на 27 юли връчил заповедта на Фазлъ паша с думите: "А теперь убирайся из Варньi".Навигирайте с бутоните под снимката, за да разгледате галерията!


ВМС в отбелязването на 143 години от освобождението на град Варна от Турско робство

ПРЕДИШНА СНИМКА 1/3 СЛЕДВАЩА СНИМКА

loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка