„МОРСКА МОЩ” В НЮПОРТ

Pan.bg 04 ное 2009 | 11:06 views (3377) commentaries(0)
img От 6 до 9 октомври т. г. началникът на Щаба по подготовката на ВМС контраадмирал Пламен Манушев и капитан I ранг Митко Петев участваха в 19-ия симпозиум „Морска мощ”, организиран от Военноморския колеж на САЩ в Нюпорт (Род Айлънд).
image
Най-престижният форум на флотоводците от целия свят премина под знака на два юбилея – 40 години от първото му издание (1969 г., провеждано през година) и 125 години от създаването на колежа (6 октомври 1884 г.). Последният симпозиум достигна апогея на своята представителност, – ако преди 4 години в него са участвали делегати на 71 ВМС, сред които 56 техни командващи, сега в Нюпорт бяха над 200 участници от 106 държави, сред които 98 командващи на флотове или на брегови охрани.
image
Откривайки симпозиума командващият на военноморските операции на САЩ адмирал Гари Рафхед изброи държавите, които са провеждали подобни регионални срещи – Италия, България (1993 г. във Варна - б. а.), Дания, Индонезия и Китай. Той изброи и държавите, които през тази година за първи път „откриват” форума – Камбоджа, Гвиана, Малдиви, Сейнт Винсент и Гренадини, Русия и Виетнам. В него България е представена за първи път още през 1991 г. от тогавашния командващ на ВМС вицеадмирал Димитър Павлов.
На първото пленарно заседание приветствие поднесе Рей Мейбъс – секретар на департамента на ВМС на САЩ, а по видеоконферентна връзка държавният секретар Хилари Клинтън подчерта изключителната стойност на симпозиума не само за сигурността на представените страни, но и положителния му ефект върху глобалната стабилност, чиято неразделна и определяща част е сигурността в морските пространства.
Симпозиумът премина под общото ръководство на президента на Военноморския колеж контраадмирал Фил Уайзкъп. Дискусиите, подчинени на общата тема – доброволно участие на ВМС от целия свят в единна система за подобряване на сигурността в морските пространства, се обособиха в три панела. Първият бе „Изграждане на регионални инициативи за осведоменост в морските пространства”, вторият – „Сътрудничеството между ВМС – осведоменост за морските пространства в действие”, а третият – „Подкрепа на съвместните усилия за подобряване на ефективността на операциите по сигурността на морските пространства”.
Допълнително делегатите бяха разпределени по групи. В първата, ръководена от адмирал Рафхед, участваха командващите на
ВМС и ръководителите на делегации, в другите участниците бяха разпределени по региони. Симпозиумът подчерта необходимостта от подпомагане на регионалните инициативи, от връзка между националната, регионална и глобална сигурност, от взаимодействие между държавните ведомства, международните и неправителствените организации. Направен бе изводът, че ВМС до момента са се доказали като най-ефективната организация за общото координиране на тези усилия. Валентин ДИМИТРОВ
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

РЕГИСТРИРАЙТЕ СЕ, ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА!


Регистрирай се

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker