Откриха изчезнал викингски град, специализиран за пиратски набези

Pan.bg 25 окт 2011 | 19:38 views (1920) commentaries(0)
img EkipNews.bg

Днес, 25 Октомври 2011

Ветровитото поле с ечемик на юг от ирландския град Дъндолк не изглежда вероятно място за столица на страната. Само че ако събитията се бяха развили различно, Енъгейсън, близо до Касълбилингъм, би могъл да се превърне именно в това. Преди 1 200 години на мястото му се е разполагало селището Лин Дюачейл - едно от първите викингски поселища в Ирландия, съперничещо си със самия Дъблин по големина и важност, съобщи Би Би Си.

Фолклорът отдавна говори, че градът на викингите е там, но от него не са останали абсолютно никакви следи, докато група археолози и местни историци не се заеха да докажат неговото съществуване. Това стана след мащабни изкопни и проучвателни работи.

Беше разкрито огромно укрепено селище, с размер над 600 000 кв. м., основано през 841 година, в което викингите са строели и поправяли корабите си, търгували са и са нападали тази част от страната.

Според историкът Майкъл Маккюън, участвал в проучването, скандинавците първоначално са навлизали с корабите си около 2 км срещу течението в река Глийд, след което построили тежко укрепеното си селище и изровили дълга траншея между реката и Ирландско море, за да премахнат подстъпите към позициите си. "Дъблин се е развивал повече като търговски град, а този - като пиратски град. Оттук са нападали вътрешността на страната, изравнили със земята всички манастири в Каунти Лаут. След това са навлезли до Армах три пъти за една година, а после са отишли чак до Шенън, дълбоко в Лонгфорд" - описа специалистът рейдовете на викингите.

"При това положение тук трябва да е имало много викинги. По моя оценка са били около 5 000 души с 200 кораба" - съобщи Маккюън. Вече са направени тестови изкопи и от мястото са извадени редица предмети, в това число корабни нитове, малка разграфена скала и късове сребро, които скандинавците използвали като пари. Сега те са в музея на Лаут каунти, Дъндолк, заедно с други артефакти, намирани от доста време в същата област, между които има верига за роби и метална част от брадва - всичко от викингите.

Ирландски историци подчертаха, че археологически обекти като новооткрития, са от международна важност поради факта, че викингите "интернационален феномен, от международно значение". Той говори много за дейността на
викингите в началото на преселването им, преди основаването на градове като Дъблин и Уексфърд. Селището е добре запазено и се смята, че е много богато на стари предмети, които ще дадат обилен научен материал за ранните викингски поселения в Ирландия.

Постепенно Лин Дюачейл е бил изоставен за сметка на Дъблин. Вероятната причина е, че заливът Дъндолк е плитък и достъпът до река Глийд е зависим от приливите. това значи, че два пъти дневно корабите на викингите са засядали в реката. Това правело тях и корабите им по-лесни за нападение и постепенно се превърнало в неприемлив риск.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още
eXTReMe Tracker