КЛУБ „ДРЪЗКИ” ЧЕСТВА ПОБЕДАТА НА „ДРЪЗКИ”

Pan.bg 22 ное 2011 | 09:38 views (5633) commentaries(1)
img В. Димитров, сп. „Клуб ОКЕАН”,
снимки на автора


На 21 ноември във Варна Сдружение „Клуб Миноносец Дръзки” съвместно с Военноморския музей (ВММ) организира честването на 99-ата годишнина от победата на миноносец „Дръзки” в морската битка с турския крайцер „Хамидие” през Балканската война. В начинанието участваха ученици от училище „Капитан Петко войвода” и деца от детска градина „Моряче”. Директорът на ВММ д-р Мариана Кръстева и капитан I ранг Васил Кръстев – председател на Сдружението, говориха по историческия повод. Венци и цветя бяха положени пред паметника на капитан II ранг Димитър Добрев – командир на дивизиона миноносци по време на войната.
Идеята за създаването на Сдружение „Клуб Миноносец Дръзки” възниква в началото на 2010 г. от командира на брегово военно формирование от ВМС капитан I ранг Васил Кръстев и Никола Петров – механик на буксир от Портовия флот. На 14 октомври с.г. е рождената дата на Сдружението, създадено от 9 учредители. На 6 май 2011 г. бе първата му публична изява в Деня на храбростта и Празник на Българската армия.
Сдружение „Клуб Миноносец Дръзки” е доброволна, неполитическа, патриотична и културно-просветна общност на граждани, проявяващи интерес към издирването, съхраняването и популяризирането на изворите на националното достойнство и самочувствие. То е юридическо лице с нестопанска цел за осъществяване на обществено полезна дейност. Основните му цели са: изучаване, разпространяване и съхраняване на традициите, достиженията и бойните успехи на българските военни моряци за всички времена; популяризиране на военноморската и военната история на България; съхраняване и опазване на културно-историческите ценности; утвърждаване и разпространяване на морските традиции; издирване, възстановяване и предоставяне на вниманието на широк кръг публика на предмети с историческо значение и др.
Структурата му предвижда Клуб Варна и клонове (команди). В него могат да членуват и непълнолетни (не плащат встъпителен и членски внос) в качеството на „юнги” и „кадети”. Сдружението има девиз: „Не сменяй курса, моряк”. То възнамерява да организира и участва във възпитателни и военно-родолюбиви начинания, да сътрудничи с музеи, културни институции и ВМС, да се включва в изложби, възстановки, изследвания, издаване на рекламно-информационни материали, поддържане на паметниците и др. Досега Клуб Миноносец „Дръзки” има 10 члена, от които двама военнослужещи (офицер и матрос) и 8 граждански лица. Вече 7 от членовете на Сдружението
със собствени средства са си ушили матроски униформи по „модата” от времето на Балканската война. С тях те ще участват във всички публични начинания.

image

image

image

image

image

image

image
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 1

 1. #1
  FOX 08 дек 2011, 14:31
   
  1
   
  0

  От такива Българи имаме нужда.
  В днешно време никой не го е грижа за историята!
  Браво на членовете на клуба!!!

Напиши коментар

Задължителни полета*

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола
whitewater.bg

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка