Warning: getimagesize(://<img src="http://airgroup2000.com/gallery/albums/userpics/33973/BOOK.jpg" alt="image" border="0" />): failed to open stream: Няма такъв файл или директория in /home/panbgwz9/public_html/view_article.php on line 197

Издават сборник „Разигра се Черно море - 101 български народни песни за морето“

Pan.bg 27 ное 2011 | 10:06 views (2426) commentaries(0)
image" alt="img" /> Издават сборник „Разигра се Черно море - 101 български народни песни за морето“

Сборникът на проф. Анчо Калоянов „Разигра се Черно море - 101 български народни песни за морето“ провокира преосмисляне на темите от фолклора в бита и душевността на предците. Темата обхваща всички краища на България и доказва древната връзка на „вътрешния“ свят със стихията на водата.
Антични митове, християнски чудеса, битки с чудовища се откриват в сюжетите, белязали народната памет. В нея Свети Никола раздава пясък за берекет, спасява триста юнаци от водна стихия, носи риба за трапезата, а Божията майка пътува по море към Света гора. Цикълът е наречен от автора „Сред морето чудно дърво“ и е първи в книгата, съобщават от „Издателство МС“ ООД.
12 песни попадат в раздела „Девойка презморчанка“. Моми и млади невести се борят с опасности, за да бъдат с любимия човек, а сред юнаците са персонажи като Крали Марко, Секула детенце, гърче - латинче и др. „Сред морето златна ябълка“ е песента, записана в Аврен, за мома Соколина, сватбата й с Филип Маджарин и премеждията с двуглави лами, пазещи вълшебното дърво. Препратките към исторически и легендарни събития се откриват и в три песни за морски поход срещу Малта, две от тях са записани в Родопите.
Изненадващо попадение са песните за опасния труд на гемиджиите, мечтите им да пращат на всеки от близките хора армагани, за да не ги забравят. „Гемиджия от Троян проклина съдбата си“ е записана в дваварианта, все за четирима братя, избрали различен занаят. Най-тежка е съдбата на морския човек и той търси надежда в обичаната жена.
Песните от цикъла за вярност и вричане са 25. Цикълът е наречен „На дън море бисер свети“ по име на песен от Габрово. Сборникът е съставен от проф. Анчо Калоянов с участие на негови студенти и е подкрепен от Община Варна. Спечелил е и конкурс на Министерството на културата. Между 1964 и 1968 г. Калоянов е уредник в музея в Дългопол, по-късно преподава фолклор във Великотърновския университет. В научните му интереси попадат архаични пластове на българския фолклор (митология, езичество, шаманство), проблемите на българската култура и религиозен опит от ранното Средновековие до ново време. Книгата му „Добър юнак с добра коня“ - 152 обредни песни от
село Аспарухово (Ченге) - Варненска област, издадена през 1986 г., се посочва от изследователи като труд с европейска характеристика.
Калина ЦАЧЕВА,
Публикувано в morskivestnik.com

Бележка на редакцията: През 2000 г. Издателска къща „Морски свят” ООД издаде книгата на Руска Даскалова „Разиграло се Черното море... (български народни песни за морето)” - ISBN 954-90376-2-2. В нея тя представи също 101 български народни песни на тази тема. За съжаление, тогавашната помощ на Община Варна стигна за производството само на 100 (сто) книжки. Дано книгата на проф. Анчо Калоянов стигне до повече хора!
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола
whitewater.bg

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка