Техническият университет – Варна, си подарява нов факултет за юбилея

Pan.bg 24 яну 2012 | 07:26 views (5435) commentaries(0)
img Пресслужба на ТУ - Варна

Новият факултет по Морски науки ще бъде открит тържествено в годината на 50-я юбилей на Техническия университет във Варна. Той ще се помещава в напълно реконструираната сграда на Учебния корпус. Лабораториите и уникалните тренажори ще са разположени в съседния Производствено-учебен корпус. Ремонтните работи вече са към своя край. Остава двете сгради да бъдат свързани с тунел. В новия факултет на едно място ще бъдат събрани всички морски специалности на Университета - „Корабоводене", „Корабни машини и механизми", „Експлоатация на флота и пристанищата", както и новата „Електрообзавеждане на кораба". Това ще стане възможно след като Министерският съвет одобри преструктурирането на факултетите по производствени направления, уточни ректорът проф. Овид Фархи.

http://pan.bg/gallery/albums/userpics/10180/thumb_Prof_%20Farhi.jpg проф. Овид Фархи
Цялата 2012 г. е обявена за юбилейна в Техническия университет. Амбицията на академичното ръководство е честванията да се превърнат в празник за цяла Варна заради важното значение, което има ВУЗ-ът в икономическото и интелектуалното развитие на града, заяви доц. д-р инж. Венцислав Вълчев – зам.-ректор по Международно сътрудничество и евроинтеграция.
http://pan.bg/gallery/albums/userpics/10180/thumb_Doc_%20Valchev-1.jpg доц. д-р инж. Вълчев
Кулминацията на тържествата е през октомври. Юбилейната седмица започва с прием на Ректора на ТУ-Варна за академичната общност и бизнеса. Непосредствено преди тържествения концерт в зала Конгресна на Двореца на културата и спорта, където ще бъдат поканени всички варненци, министри, политици и представители на бизнеса, е и приемът на „доктор хонорис кауза“ на ТУ-Варна. Точката слага Международен научен конгрес, в който ще вземат участие учени от 20 страни.

Празничният календар обаче започва още през февруари със серия от лекции на известни български и чужди учени. По атрактивен начин те ще представят пред студентската и академичната общност най-значимите резултати от своите изследвания.
Ще бъдат поканени и мениджъри от различни сфери на икономиката, залегнали ви в професионалните направления, в които обучаваме нашите студенти. В областта на информационните технологии, например, ще бъдат поканени Рик Кели и Гийом
Бейкувър, съответно от мениджърските екипи на Facebook и Google, Георги Ранделов - генерален директор на Майкрософт България; Саша Безуханова – директор направление Публична администрация – Хюлет Пакард България; в областта на енергетиката - Митко Янков – генерален мениджър на АЕЦ Козлодуй и др.;

Клубът по екомаратон и Клубът
по роботика ще имат самостоятелни изяви в юбилейната година. Клубът по роботика ще представи своите резултати и експонати в Деня на роботиката, а екомаратонците – новият икономичен, екологичен, ергономичен и красив автомобил, който са конструирали.

Юбилеят ще сложи началото на традицията на вечери на всички специалности и факултети в Университета. Те ще бъдат съчетани с промоция на завършващите бакалаври и магистри. Акцентът ще бъде провеждането на състезания между студентски екипи по специалности, на които жури от бизнеса в съответната област ще задава казуси от практиката. Най-добре представилите се ще бъдат наградени да проведат стажовете си в тези фирми.

В края на април ще се проведе национален турнир между студентски отбори по футбол от Университетите в страната. Ще организираме среща по футбол между преподавателите от ТУ-Варна, както и турнир по волейбол и баскетбол между преподаватели от варненски университети. Варненските журналисти ще бъдат поканени да оценяват творбите в трите юбилейни студентски конкурса: за студентско есе на тема, свързана с бъдещото развитие на ТУ-Варна; за кратък (5 мин.) филм и за фотоси от студентския живот.

На настоящите, но и на бъдещите студенти е посветено Техно партито в Техническия. Своеобразния Ден на отворени врати в модерния кампус на Университета е планиран за май. Той ще протече под формата на хепънинг с няколко сцени. Там цял ден ще пеят известни групи и певци от България и чужбина, ще се изявяват популярни артисти-комици, както и артистичните таланти сред студентите и преподавателите.

С 12 % ще бъде увеличен приемът в Технически университет-Варна през новата учебна година. „Имаме това основание тъй като за разлика от много други университети за учебната 2011-2012 г. при нас всички места бяха заети още на 25-и август. С лекота запълнихме и новите места след като открихме 2 нови специалности и увеличихме приема с 22%“, обяви проф. Овид Фархи. Две нови бакалавърски специалности ще има и тази година: „Роботика и мехатроника" и „Възобновяеми енергийни източници".
Общо 2032 студенти са започнали обучението си в Технически университет-Варна през изминалата година. Университетът е и с най-много чуждестранни студенти, обучаващи се на английски език у нас. В момента те са 686, или около 10 на сто от всички студенти в ТУ – Варна, и се обучават по 6 специалности.
През 2011 г. Техническият университет-Варна е усвоил 2,5 млн. лева по международни и национални проекти. Това представлява 29 % от бюджетните средства, които ВУЗ-ът получава като държавна субсидия. При водещите университети в света този процент 30-40, похвали се доц Венцислав Вълчев, който ръководи Центъра за национални и международни проекти” в ТУ. 49 % от бюджета на висшето заведение се формира от държавните средства, останалите 51 на сто академичната общност си набавя сама, посочи проф. Овид Фархи.
Въпреки това академичното ръководство на университета няма намерение да увеличава студентските такси.
Благодарение на многобройните проекти, по които работят, и англоезичното обучение, преподавателите в Техническия университет получават средно по 1740 лева на месец.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

РЕГИСТРИРАЙТЕ СЕ, ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА!


Регистрирай се

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker