Германия спусна на вода четвърта подводница за Израел

Pan.bg 21 фев 2012 | 16:39 views (2539) commentaries(0)
img start.bg
Немската корабостроителница Howaldtswerke-Deutsche Werft спусна на вода четвъртата подводница тип "Долфин" (Dolphin), построена по изменен проект Type 209 за ВМС на Израел, съобщава Welt.

Очаква се тази есен субмарината да премине серийните изпитания и до края на годината да бъде предадена на израелската страна. В момента HDW се занимава със строителството на пета подводница тип "Долфин", която ще трябва да бъде предадена на Израел през 2013 година.

В момента на въоръжение Израел има три подводници от този тип - "Долфин", "Левиафан" и "Текамах", доставени в периода 1998-2000 година. Четвъртата и петата подводница, купени от военното ведомство на Израел през 2006 година, ще получат имената "Таннин" и "Рахав". Всички субмарини са продадени на израелските военни с отстъпка: част от стойността на подводниците се финансира от Берлин в качеството на обезщетение и исторически дълг за Холокоста, като първите две субмарини напълно са платени от правителството на Германия.

През май 2011 година Израел закупи от Германия шеста подводница тип "Долфин". Разходите на Германия за строителството на този кораб са 135 милиона евро, като в същото време Израел ще трябва да заплати за подводницата около 500 милиона евро. Преговорите за доставка на Израел на шестата подводница продължиха две години – Германия настояваше за продажба на подводницата по пазарни цени.

Подводницата тип "Долфин" е с водоизместимост 1,9 хиляди тона при дължина 57 метра (при оборудване е с въздухонезависима силова установка – 68 метра) и ширина - 6,8 метра. Субмарината е способна да развива скорост до 20 възла и да се потапя на дълбочина до 200 метра. Въоръжението включва шест торпедни апарата 533 милиметра и четири – калибър 650 милиметра.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола
whitewater.bg

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка