Юлиян Недев представя във Варна изложба с потънали кораби и екзотични риби

Pan.bg 13 мар 2012 | 12:54 views (2216) commentaries(0)
img Moreto.net

„Deep Red Sea” е името, под което подрежда 30 изящни фотоса популярният български подводен фотограф Юлиян Недев. Изложбата е сред артистичните акценти в Grand Aqua City и представя находките на варненеца от последната му подводна експедиция в Червено море през 2010.

Сюжетите са класически за подводното снимане - риби, други морски животни, водорасли и корали, които изпълват с живот отдавна потънали кораби или населяват едни от най-красивите коралови рифове в Червено море в близост до курорта Хургада.

Като най-фотогенични „модели” в тази експедиция се проявявали лъвската риба и рибите папагали, мястото било без акули, а дълбочините - големи – чак до 43 метра. Появила се и колоритната, но плашлива риба Немо.

Експедицията претърсила с обективи 11 потънали кораба, най-старият от които бил от 1890 г., а най-съвременния – ферибот от 1974 г..

И все пак номер 1 по живописни възможности за фотография предоставил „Thistlegorm” - английски кораб, потопен през 1942 г. от италиански хидроплан, на който можели да се видят призрачен влак, два танка, множество снаряди. Най-интересното – като истинска историческа извадка, били трюмоветете, пълни с камиони, в чиито карусерии стояли по 3 мотора с кош, почти недокоснати от разрухата.

От животинския свят край останките от войната Юлиян Недев имал щастието да наблюдава за първи път любовната игра на морени - дълги по 2 м чудовищни змиорки, които за съжаление останали само в спомените му, защото там липсвала всякаква светлина. Но попаденията на варненца са безспорни и сега могат да се видят в 30 цветни фотографии.

Юлиян е признат майстор на подводните фотографии с моделки, той има собствен стил в това артистично занимание и неговите русалки могат да бъдат разпознати по ефирните цветни шалове, които следват линиите на водата и по безплътния им танц, който пренася зрителя в друго измерение.

„Женското тяло под вода е нещо изумително – признава фотографът. – Поставено в необичайна среда, то придобива свобода и лекота, която го откъсва от земното притегляне. Момичетата сякаш се реят в едно подводно небе.”

За да стане възможна обаче тази водна поезия, се изискват огромни усилия от целия екип, а предизвикателството за фотографа е изключително, когато става дума да се съчетаят в една излята мелодия от образи вода, модел и артист.

Юлиян Недев снима от 1978 г., а
с подводна фотография се занимава от 1991 г. Негови учители са Любомир Клисуров и баща му Веселин Недев. Сред наградите, които е получил за подводно снимане, има отличия от Франция, Белгия, Турция, както и първо място от Фотоваканция’97. Професионалната общност уважава Юлиян и за усилията, които полага като организатор на Международния фотографски салон Варна, чието тазгодишно издание ще бъде открито на 8 юли.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

РЕГИСТРИРАЙТЕ СЕ, ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА!


Регистрирай се

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker